Na Festivalu zimnice u Koceljevi više od 15.000 gostiju

Od slanog do slatkog, spremile su domaćice iz Koceljeve ali i proizvođači iz cele Srbije za tradicionalni Festival zimnice. Za dva dana varošicu je posetilo oko 15.000 gostiju. Većina napunjenih tegli i flaša je prodata.

Celu godinu Slavica uzgaja voće i povrće, tri meseca pravi zimnicu a ceo dan lepi etikete na tegle. Za festival porodica Mitrović spremila ih je 2.000 sa 50 različitih proizvoda.

"Suprug i ja radimo i na našem imanju, sve povrće proizvedemo na našem imanju, negde oko 60 ari", kaže Slavica Mitrović iz Koceljeve.

Pedest domaćinstava u Koceljevi pripremilo je više od 60.000 tegli. Prerađeno je na tone voća i povrća. Do sada su kažu radile za svoje špajize, a sad porodice imaju duplu korist.

"Može da se zaradi, oko 800 tegli sam ove godine spremila, većinu sam prodala", navodi Ljiljana Anđić iz Koceljeve.

"Jedan deo proizvoda ide i u inostranstvo u Francusku, u Beč", ističe Miodrag Mitrović iz Koceljeve.

"Cene su prošlogodišnje, 300 je krastavac punjen feferonima, ajvar 500", navodi Miroslava Mijailović.

Za dva dana broj stanovnika u varošici se duplira. Procenjuje se da je promet oko pola miliona evra. Uz Koceljevačke na festivalu proizvođači iz cele Srbije, kupci sa svih strana.

"Došli smo da vidimo gde će biti dobar med i možda kakvu papriku", navodi Tonas Vernika iz Slovenije.

"Kupila sam veliki broj tegli, to su suveniri za moje prijatelje u inostranstvu koje redovno nosim, sad će čak i nekoliko tegli krenuti put Kine", ističe Marijana Isaković iz Šapca.

Domaći biznis od domaćeg proizvoda, šansa za razvoj i tamnavskog kraja.

"Nije samo prodaja ovih dva dana, nego se nastavlja tokom cele godine i na taj način pune svoje budžete i na taj način razrađuju i ostvaruju svoj porodični biznis", kaže predsednik Opštine Koceljeva Dušan Ilinčić.

Da su ajvar, džem ili slatko put do dobiti uverio se i ministar poljoprivrede, proizvođačima će država pomoći podsticajima.

"Mi ćemo izaći sa merama koje se tiču nabavke mehanizacije, izgradnje skladišta, nabavke dodatne opreme, kako ne bi prodavali proste poljoprivredne proizvode nego pravili dodatnu vrednost i pravili poluproizvode ili finalne proizvode na tržištu", ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Domaćice su im dale primer kažu u Koceljevi. Ni domaćini zato ne zaostaju. Skoro 200 proizvođača zimnice toliko i ekipa u pravljenju gulaša.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво