"Penzioneri, hvala vam što ste se borili za Srbiju"

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je Gerontološki centar na Bežanijskoj kosi i zahvalio najstarijim sugrađanima što su se borili za Srbiju u kojoj "vredi živeti".

"Voleo bih kada bi moja generacija mogla da se hvali onim što je stvorila, kao što to može vaša. Svi naši napori su posvećeni tome da stvorimo zemlju u kojoj ćete i vi i ja i naša deca i unuci moći da kažu da se u njoj vredelo roditi i živeti i da je vredi ostaviti onima koji dolaze iza nas", rekao je Aleksandar Vulin.

Istakao je da država ima mehanizme i mogućnost da pomogne starijima, posebno kad je reč o poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

Navodeći da je Srbija jedna od zemalja u svetskom vrhu po obuhvatu penzija, budući da 81 procenat starijih prima penzije, Vulin je rekao da će država nastaviti da poboljšava kvalitet života u institucijama koje se brinu o životu starijih, te da će nastaviti da radi na poboljšanju kvaliteta života u zajednici.

Ministar je rekao da će država raditi i na rešavanju problema nasilja prema starijima, navodeći da je prošle godine prijavljeno 18.000 slučajeva nasilja, od čega je 12 odsto nasilje prema starijima.

Kaže da stariji ljudi retko prijavljuju tu vrstu nasilja, te da je cilj da se ohrabre da to čine, ali i da se takav vid ponašanja iskoreni.

Vulin je rekao da će iduća godina za Ministarstvo za rad biti godina "međugeneracijske solidarnosti".

"Predugo smo dopuštali, vrlo često iz političkih razloga, da svađamo i sukobljavamo genracije, da govorimo mladima kako su im budućnost pojeli stariji, a starijima kako su mladi nezahvalni i lenji. I jedno i drugo je velika laž, protiv koje ćemo se boriti", rekao je Vulin.

Zahvalio je najstarijim sugrađanima što su svoje živote proveli praveći od Srbije zemlju u kojoj vredi živeti.

"Da nije bilo vašeg strpljenja, truda i mudrosti, ne bi Srbija bila ovako lepa. Život koji ste proveli u borbi da život naše dece bude vredan življenja, zaslužuje zahvalnost", rekao je ministar.

"Takvu Srbiju želimo da ostavimo i budućim generacijama, da se u Srbiji vredi roditi, da u njoj vredi živeti i da zbog nje vredi živeti", rekao je Vulin, koji je posetio Gerontološki centar i razgovarao sa korisnicima, prisustvovao manifestaciji "Naša priča", kojom je obeležen 1. oktobar, Međunarodni dan starih.

Ministar je posetio Gerontološki centar i razgovarao sa korisnicima, prisustvovao manifestaciji "Naša priča", kojom je obeležen 1. oktobar, Međunarodni dan starih. 

Direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić rekla je da je povodom Dana starijih organizovan niz radionica u kojima su učestvovali stariji sugrađani, korisnici domova i deca iz prihvatilišta, čime su pokazali šta znači znanje i iskustvo i kako talenti starije generacije mogu biti preneti na mlade.

Navela je da će Gerontološki centar nastaviti da bude ustanova koja brine o najstarijima, kako bi njihov život bio miran, dostojanstven i kvalitetan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво