"Više od trećine dece ulice ne ide u školu"

Istraživanje Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) Novog Sada pokazalo je da 37,5 odsto dece ulice ne idu u školu, dok njih 47 odsto redovno pohađa nastavu.

Predstavnica EHO Tijana Vidović rekla je, prilikom predstavljanja istraživanja, da su deca uključena u život ili rad na ulici svakodnevno izložena raznim oblicima diskriminacije, radne, ekonomske i seksualne eksploatacije, zanemarivanju i zlostavljanju.

Dodala je da se u Novom Sadu svakodnevno mogu videti deca koja skupljaju sekundarne sirovine, prose na ulicama, trgovima, gradskim raskrsnicama, a glavni razlog leži u siromaštvu, a ne u kulturi i tradiciji jednog naroda.

EHO je istraživanje sproveo u tri neformalna naselja u Novom Sadu - Adice, Veliki rit i Bangladeš, kao i u delovima formalnih gradskih naselja, gde su intervjuisane 103 porodice u 97 domaćinstava.

"U ispitane 103 porodice, ukupno 137 dece uzrasta do 18 godina je uključeno u život i rad na ulici, dok je 268 njih u svakodnevnom riziku od rada ili života na ulici", navela je Tijana Vidović.

Istraživanje predstavlja deo Regionalnog istraživanja o rasprostranjenosti fenomena dece ulice u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, koje su sprovele članice Regionalne mreže za decu uključenu u život ili rad na ulici uz podršku organizacije "Save the children" za severozapadni Balkan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи