Bebe i porodilje u Novom Pazaru testirane na tuberkulozu

Svih 79 beba rođenih u poslednja tri meseca u novopazarskom porodilištu preventivno su testirane na tuberkulozu zbog toga što su imale kontakt sa babicom obolelom od bacila TBC. Obolela babica nalazi se na lečenju u Kliničkom centru u Kragujevcu.

Osim bebama, testovi na tuberkulozu urađeni su i porodiljama, kao i zaposlenima u porodilištu.

Dr Sefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, za RTS kaže da su obavešteni o slučaju pre 10 dana i da su preduzete sve neophodne mere da bi se blagovremeno rešio problem.

Spahić je rekao da je do sada pregledano 60 beba i da su rentgenski snimci pokazali da nisu obolele od tuberkuloze. Takođe, bebama je rađen i PPD test. Do sada je očitano 19 i svi su bili negativni. Pošto se na PPD probu čeka 72 sata do sutra će biti očitano još 19 testova na TBC.

Ovo nije prvi slučaj u Novom Pazaru da se ispituju veće grupe osoba zbog sumnje da su zaražene bacilom TBC.

Pre četiri godine više od 50 dece u vrtiću "Mladost" bilo je podvrgnuto pregledima zbog kontakta sa obolelom vaspitačicom.

U maju je u gimnaziji testove na TBC prošlo 1.308 đaka i profesora u toj ustanovi. Sedmoro ucenika je uspešno izlečeno, a pet je na dodatnom posmatranju.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, u proseku godišnje u ovom gradu od tuberkuloze oboli između 50 i 55 novih osoba, uglavnom uzrasta od 18 do 25 godina.

Od početka 2016. godine prijavljeno je 60 slučajeva obolelih, od kojih su 50 iz Novog Pazara, a 10 iz Tutina.

Novi Pazar je godinama u vrhu lestvice u Republici po broju obolelih od tuberkuloze i označen je kao endemsko područije, gde bolest postoji i održava se.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво