Trajno prijateljstvo beogradskih i poljskih gimnazijalaca

Trinaesta beogradska gimnazija treću godinu za redom ugostila je gimnaziju iz Vroclava. Naši učenici bili su domaćini vršnjacima iz Poljske, upoznali su ih sa srpskom kulturom, školstvom, znamenitostima Beograda. Rezultat dugogodišnje saradnje je potpisivanje sporazuma koji će i narednim generacijama omogućiti da učestvuju u razmeni učenika.

Beograd i Vroclav deli 1.000 kilometara. Vršnjake iz tih gradova, kada se sastanu, ne deli gotovo ništa.

"Sve barijere kao što je jezik se brišu i nema nikakvih prepreka na tom polju, pogotovu što su i oni slovenski narod i imamo dosta kulturnih sličnosti i sličnosti u jeziku", kaže Strahinja Banović, učenik Trinaeste beogradske gimnazij.

Učenica Jana Stevanović rekla je da su uspeli da razbiju neke tabu teme o Srbima, kao te da smo i dalje u vremenu posle rata.

"Promenili su svoje mišljenje", dodaje Jana.

Jedanaest đaka iz Poljske spavalo je kod svojih vršnjaka iz Beograda. Zajedno su išli u školu, učili i obilazili grad.

"Glavni razlog zbog kog sam ponovo u Beogradu su ljudi. Zbog njih je ova zemlja tako neverovatna. Sviđaju mi se ljudi, hrana, predeli", kaže Dominika Lukavska, učenica iz Vroclava.

Učeniku Ježi Kocotu najviše se dopao centar Beograda.

"Ima posebnu atmosferu. Svideo mi se i Kalemegdan", dodaje Ježe.

Simbol njihovog prijateljstva i saradnje dve škole je skulptura dva patuljka. Patuljci po kojima je Vroclav poznat sada krase hol Trinaeste gimnazije. Gosti se zahvaljujući njima osećaju kao kod kuće.

"Naši đaci su toliko oduševljeni ovom razmenom da bi želeli da ostanu u Beogradu mnogo duže, zapravo većina njih bi želela da ostane zauvek. Posle svake posete mi organizujemo izložbu o Srbiji jer bismo voleli da njihovi roditelji i ljudi u Poljskoj nauče više o vašoj zemlji", rekla je Malgoržata Polk, profesorka Četvrte gimnazije u Vroclavu.

Profesorka beogradske gimnazije Biljana Radosavljević kaže da je svake godine mnogo suza i da je teško rastaviti đake.

"Teško je poljsku grupu otpratiti u autobus, našu grupu vratiti u učionice. I to nije zapravo rastanak grupe koja je na razmeni, jer se njihov kontakt nastavlja i nakon zvaničnog dela", rekla je Biljana Radosavljević.

Zimski i letnji raspusti rezervisani su za nove posete. A važnost susreta mladih uvidela je ambasada Poljske koja od prve godine finansira međunarodnu razmenu.

"Đaci iz Srbije treba da vide kako izgleda Poljska, kako izgleda Vroclav koji je sad trenutno prestonica kulture. Đaci iz Poljske dolaze, gledaju kako izgleda Srbija, nastava u Srbiji, upoznaju Beograd za koji većina njih nije ni čula da postoji ovako veliki evropski grad", kaže Joana Budišin, ataše za kulturu ambasade Poljske u Beogradu.

Goste iz Poljske gimnazijalci su ispratili koncertom. Naredno druženje zakazano je za proleće u prijateljskom gradu Vroclavu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво