Za godinu dana 40 miliona evra od EU za upravljanje migrantskom krizom

Delegacija EU u Beogradu najavila je da će narednih meseci i godina Srbija imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama. Evropska unija je od septembra 2015. izdvojila 40 miliona evra kao podršku Srbiji u upravljanju izbegličkim i migrantskim tokovima.

Šef Delegacije EU ambasador Majkl Davenport izjavio je da je Srbija prepoznata kao zemlja koja pruža važan doprinos u rešavanju migrantske krize na odgovoran i human način. EU u tom smislu podržava vlasti u Srbiji na svim nivoima kako bi se smanjio uticaj krize na lokalne zajednice, a delegacija EU i Vlada Srbije zajedno rade na utvrđivanju prioritetnih potreba kako bi se 40 miliona evra pomoći iskoristilo na najbolji način.

Osim toga, iz Delegacije najavljuju da će narednih meseci i godina Srbija imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama.
Nabrajajući oblasti i sume koje je namenila Srbiji, EU u saopštenju navodi da je više od 10,7 miliona evra predviđeno za radove na izgradnji i rekonstrukciji u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu, i planirane radove u Šidu, Padinskoj Skeli, kao i drugim postojećim odnosno novim prihvatnim centrima, centrima za azil, za opremu, mobilne timove, potrepštine i nameštaj.

EU takođe plaća troškove struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, sanitarne usluge i čišćenje - više od 460.000 evra ove godine i skoro dva miliona evra naredne godine.

Više od 9,4 miliona evra EU je namenila za plate 273 zaposlenih građana Srbije, koji rade kao koordinatori, prevodioci, administrativni pomoćni radnici i radnici na održavanju u Subotici, Šidu, Preševu, Negotinu, Dimitrovgradu, Zaječaru, Krnjači, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici i Beogradu.

Takođe, EU je obezbedila sredstva za hranu i smeštaj osoblja nadležnih organa prilikom rada na terenu, za dečije kutke, pružanje informacija, upravljanje individualnim slučajevima i spajanje porodica, kao i podršku maloletnim licima u pratnji ili bez nje.

Za zaštitu granica namenjeno je 7,5 miliona evra i to za opremu, informaciono-tehnološku infrastrukturu, bolje upravljanje granicama, angažovanje gostujućih službenika iz zemalja članica EU koji pružaju podršku graničnoj policiji Srbije i za modernizaciju graničnih prelaza. Osim toga, od 2001. godine do danas EU je podržala graničnu policiju i bezbednost granica u Srbiji sa više od 80 miliona evra, prevashodno namenjenih modernizaciji graničnih prelaza, navodi se u saopštenju.

Za hranu i druge potrepštine opredeljeno je 3,8 miliona evra, transport i logistika više od 2,6 miliona evra, za zdravstvenu negu gotovo 1,2 miliona evra. Upravljanje, administrativni poslovi, kompjuteri, putovanja, komunikacija vredni su gotovo dva miliona evra, a EU sa milion evra podržava reformu nacionalnog sistema azila. Za asistirani dobrovoljni povratak migranata u zemlje porekla predviđeno je 750.000 evra.

Osim toga, kako se navodi, nekoliko zemalja članica EU pružilo je neophodnu bilateralnu pomoć Srbiji, a kao odgovor na zahtev Vlade Srbije u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu.
Srbija je takođe dobila značajnu pomoć od EU u okviru regionalnog programa posvećenog upravljanju migracijama čiji je budžet osam miliona evra.

Inače, bespovratnu pomoć, napominje se u saopštenju, EU je uglavnom pružala preko partnera u Srbiji, među kojima su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Komesarijat za izbeglice i migracije RS, Crveni krst Srbije, zatim UNHCR, Međunarodna organizacija za migracije, UNICEF i međunarodne i lokalne nevladine organizacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи