Budno oko kamere za bezbedniji boravak u školi

Uskoro bi video-nadzor u školama u Srbiji trebalo da bude povezan sa policijskim stanicama. Povezivanje škola i policije će, kažu u resornom ministarstvu, pomoći da se smanji i spreči vršnjačko nasilje, ali i kriminal u školama. Šef Odseka za suzbijanje narkomanije Policijske uprave Beograd Lambe Đorelijevski kaže za RTS da će kamere u školama pomoći u borbi protiv narkomanije, jer se narkomanska infekcija najbrže širi u školi. Dodaje da je najopasnija stvar kada su dileri u samoj školi.

Uskoro bi video-nadzor u školama u Srbiji trebalo da bude povezan sa policijskim stanicama. Povezivanje škola i policije će, kažu u resornom ministarstvu, pomoći da se smanji i spreči vršnjačko nasilje, ali i kriminal u školama.

Dvadeset četiri sata snimaće se školski hodnici, dvorišta, igrališta, tereni. Novost je da će sve snimke u stanici pratiti i policija. Roditelji su spokojniji.

"Iz perspektive roditelja, veoma je bitno da je dete sigurno i da je kamerama sve obuhvaćeno. Kada škola prestane sa radom, bitno je da se zna šta se događa u školskom dvorištu i da se ne okupljaju sumnjiva lica", kaže roditelj Rade Vukašinović.

Kamere su tu preventivno, a u slučaju da nastane problem, one će imati ključnu ulogu.

"U ovom trenutku je škola pokrivena sa nekih 30 kamera, to je dodatno rešenje koje povećava bezbednost dece zato što, kada je škola pod video-nadzorom, vrlo često se desi da i oni bezazleni događaji i vinovnici tih događaja odustaju od mogućnosti da urade nešto", smatra direktor OŠ "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović.

Više od 200 beogradskih škola snimaju kamere. Policijska stanica na Čukarici prati čak 19 osnovnih i srednjih škola.

"Pored jedne slike koja pruža uvid u događanja na nekom delu ili na nekoj lokaciji unutar ili u blizini određene osnovne škole, postoji još 17 kamera čiji se snimak beleži na hardversku jedinicu. Naravno, policija će pratiti najkritičnije vremenske periode, a to je odmor. Pored sistema neposrednog praćenja i ovog sistema beleženja, važni su i drugi sistemi beleženja praćenja od strane samih škola. Po dojavi, policija će moći da zumira tu lokaciju i da izdvoji kameru i vrati snimak", kaže pomoćnik načelnika Uprave policije MUP-a Aleksandar Vasilijević.

Kako je u prestonici, tako bi trebalo da bude i u unutrašnjosti, jer van glavnog grada su više izuzetak nego pravilo škole koje su povezane sa policijom.

"Intencija MUP-a i Ministarstva prosvete posebno osnovnih i srednjih škola, lokalnih samouprava jeste da se ovi sistemi integrišu u što većem broju", kaže Vasilijević.

Od 2002. godine o bezbednosti u školama brine i više od 370 školskih policajaca. Veće škole imaju policajca koji brine samo o njihovim đacima. Kada je reč o manjim školama, jedan školski policajac je zadužen za bezbednost dve-tri škole.

Đorelijevski: Narkomanska infekcija se najbrže širi u školi

Šef Odseka za suzbijanje narkomanije Policijske uprave Beograd Lambe Đorelijevski, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da će kamere u školama pomoći u borbi protiv droge.

"Najbitnija je preventivna delatnost. Dileri će tako biti oterani sa mesta gde mogu da dođu i ponude deci psihoaktivne supstance", smatra Đorelijevski.

Dodaje da su škole opasna mesta zbog populacije koja tu provodi mnogo vremena.

"Narkomanska infekcija se najbrže širi u školi. Ali noćni klubovi, folkoteke i slična mesta su ipak opasnija", kaže Lambe Đorelijevski.

Ističe da je najopasnija stvar kada su dileri u samoj školi.

"Identifikacija sa okolinom, potreba da budeš isti kao ekipa sa kojom se družiš jeste najčešći uzrok da mladi uđu u zavisnost bilo od droge ili od alkohola. Nema pravila, droga jesta ušla u Beograd iz bogatih krugova i bogate dece, ali danas, nažalost, svako može da uđe u to", kaže Đorelijevski.

Dodaje da školska uprava i direktori ne mogu da kontrolišu prostor oko škola.

"Učenici često nemaju školska dvorišta i najviše zamki se krije tamo gde odlaze da provedu slobodno vreme – kafići, kladionice... Škola mora da preuzme odgovornost na svečanostima i ekskurzijama. Oni koji idu na ekskurzije moraju da vode računa da deca ne dođu u kontakt sa drogama i škola mora da ima veću odgovornost", smatra Đorelijevski.

Kaže da je marihuana najpopularnija među mladima.

"Ali mladi od 15 do 16 godina često zloupotrebljavaju 'spid', marihuanu i sada su problem biljni tamjani, razni osveživači prostora koji se nekad prodaju legalno. Mladi često uleću u zamku u razgovoru sa drugarima", kaže Đorelijevski.

Ističe da nije tačno da roditelji poslednji saznaju da im se dete drogira.

"Možda saznaju oni roditelji koji ne prate svoje dete i njegovo odrastanje. Ideja sa kamerama u školama je sjajna, ali bez roditelja ne može da bude uspeha, oni su stožer", objašnjava Đorelijevski.

Kaže da Odsek za suzbijanje narkomanije Policijske uprave Beograd redovno drži predavanja o suzbijanju narkomanije.

"Pokušaćemo da 'udarimo' na roditelje, koji su najslabija karika. Od na primer 300 roditelja, dođe njih 12 na predavanja. Pokušaćemo da im pomognemo da zaustave bolest", zaključuje Đorelijevski.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара