HO: Petina mladih u Sandžaku opravdava nasilje u odbranu vere

Rezultati istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava pokazuju da petina mladih muslimana u Sandžaku izjavljuje da nema ništa protiv verskog nasilja, dok svaka deseta mlada osoba pokazuje da joj ne smeta čak ni ekstremizam ukoliko se time brani vera.

Rezultati istraživanja "Stavovi mladih u Sandžaku: Koliko su mladi otvoreni prema islamskom ekstremizmu?", koje je danas predstavljeno, pokazali su i da se 14 do 15 odsto mladih u Sandžaku oseća ugorženo po verskom osnovu.

Na pitanje da li znaju šta je ISIL, odgovor je izbeglo 28 odsto ispitanika, a među onima koji su odgovorili, 36 odsto njih je reklo da zna, dok 64 odsto ne zna šta je ISIL.

Autor istraživanja Vladimir Ilić objašnjava da nešto više od petine mladih muslimana iz Sandžaka smatra da je opravdano nasiljem braniti veru, dok je oko deset procenata dalo potvrdan odgovor na pitanje da li je opravdano ići u drugu zemlju da bi se ratovalo.

Govoreći o uzrocima za prihvatanje nasilja na verskoj osnovi i verskog ekstremizma, Ilić je naveo da je reč pre svega o osećanju ugroženosti islama, jer je, kaže, pravilo da se nasilje rađa iz osećanja ugrozenosti, bilo ono realno ili umišljeno.

Ilić ističe i da su mladi Bošnjaci u Sandžaku socijalno izolovni i atomizovani, i dodaje da većina njih nema poverenja u komšiju iste nacije i vere.

"Ne veruje se imamima, političkim strankama, nevladinim organizacijama, komšijama, samo članovima porodice i partnerima. To je usamljenost, a usamljenost na individualnom novou i osećanje ugroženosti na kolektivnom nivou lako generišu otvorenost prema radikalnim političkim stavovima", rekao je Ilić.

Istraživanje je sprovedeno u maju ove godine u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju na 670 ispitanika uzrasta od 16 do 27 godina.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 30. sep 2016, 06:21)
anonymous [neregistrovani]

Doklesmo stigli

Zastrasujuce?????

(četvrtak, 29. sep 2016, 20:31)
anonymous [neregistrovani]

vera

Ne znam u ime koje vere bi se zrtvovali?Prethodne ili sadasnje?

(četvrtak, 29. sep 2016, 17:56)
anonymous [neregistrovani]

Katastrofalni rezultati istraživanja !

Država se nad ovim mora ozbiljno zamisliti i hitno početi rad na popravljanju stanja. Reč je o veoma opasnim tendencijama i pojavama u veoma aktuelnom trenutku naše sadašnjice.