Obeleženo 10 godina od formiranja Specijalne brigade Vojske

Svečanost povodom obeležavanja Dana Specijalne brigade Kopnene vojske održana je u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu. Nakon vojničkog dela svečanosti, svečanog defilea i padobranskog skoka pripadnika Specijalne brigade, komandanti su u spomen-sobi te jedinice položili venac u znak sećanja na poginule pripadnike.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić, povodom 10. godišnjice formiranja Specijalne brigade, odlikovao je jedinicu Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost III stepena, koji je izaslanik predsednika Milorad Simić uručio komandantu Specijalne brigade, brigadnom generalu Zoranu Veličkoviću.

Izaslanik predsednika Republike je istakao da je Orden vrhovnog komandanta Vojske Srbije rezultat višegodišnjeg požrtvovanog rada te jedinice i izrazio uverenje da će odlikovanje biti podstrek za još bolji rad, a ostalim jedinicama primer koji treba da slede, navedeno je u saopštenju.

Prema rečima komandanta generala Veličkovića, u istorijskim okvirima 10 godina se čini kao kratak period, ali je tempo kojim je Brigada živela i radila bio izuzetno dinamičan i bogat.

Prvu dekadu postojanja Specijalne brigade, naveo je on, obeležilo je više od 10.000 gađanja, više desetina hiljada padobranskih skokova, hiljade sati zarona, stotine kurseva i selektivnih obuka, i učešće u humanitarnim akcijama kad je god to bilo potrebno.

U osnovi postignutih uspeha nalaze se dobro obučeni, organizovani i efikasno vođeni oficiri, podoficiri i vojnici. Proces odabira kadra za Specijalnu brigadu, kao i njegov razvoj i dalje vođenje u službi, jeste i biće kvalitetan i neprekidan, jer su ljudi najznačajniji faktor u svim jedinicama ove vrste u svetu, poručio je general Veličković.

On je dodao da vrhunski kadar upotpunjuju savremeno naoružanje i dobra materijalna baza obuke.

Nakon vojničkog dela svečanosti, svečanog defilea i padobranskog skoka pripadnika Specijalne brigade, komandanti su u spomen-sobi te jedinice položili venac u znak sećanja na poginule pripadnike.

Povodom Dana brigade organizovan je i Otvoreni dan, pa su kapije kasarne "Rastko Nemanjić" danas bile otvorene za sve posetioce.

Specijalna brigada Kopnene vojske formirana je 29. septembra 2006. godine, preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade i 63. padobranske brigade, kao i delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre".

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Simić, ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici MUP-a, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, kao i mnogobrojni građani.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи