Obeležen svetski dan srca

Svetski dan srca pod sloganom "Znanje je moć-čuvaj svoje srce", obeležen je u Mikser hausu, gde su građani na više štandova mogli da izmere nivo šećera u krvi, pritisak, ali i dobiju savete od kardiloga, endokrinologa, neurologa kako da spreče nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Bolesti srca i krvanih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", što nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Predsednik Udruženja kardiologa Srbije prof. Branko Beleslin kaže da je cilj manifestacije da se skrene pažnja na visoku stopu oboljevanja, ali i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, kao i da se promoviše značaj prevencije.

"Svetska zdravstvena organizacija zacrtala je ambiciozan cilj da se kardiovaskularne bolesti smanje za 25 odsto do 2025. godine", rekao je Beleslin i dodao da i Srbija može da dostigne taj cilj.

Kako kaže, društvo je dostiglo određenu zrelost, a tu spada zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, jer se zna da i pasivno pušenje dovodi do kardiovaskularnih bolesti.

Osim prestanka pušenja, dodaje, važna je i fizička aktivnost i to dva i po sata nedeljno, pola sata svaki dana, kao i zdrava hrana koja se "podudara sa mediteranskom ishranom u kojoj je zastupljena riba".

Interventni kardiolog i bivši predsednik Udruženja kardiologa Srbije prof. Milan Nedeljković kaže da je važno na svetski dan srca ukazati na faktore rizika koji dovode do kardiovaskularnih bolesti, a to su povišen holesterol, šećer u krvi, povećan obim struka, gojaznost, fizička neaktivnost, loše životne navike.

Infarkt miokarda najzastupljeniji je među kardiovaskularnim bolestima, a prof. Nedeljković kaže da je u Srbiji urađena mreža od 13 centara u kojima ima 19 angio sala, kako bi se ti pacijenti na vreme zbrinuli.

"Svrha tih centara je da kada čovek dobije infarkt u roku od 90 minuta uđe u angio salu, da mu se stavi stent i na taj način spreči izumiranje srčanog mišića", rekao je Nedeljković.

Inače, Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" počeo je da dežura jednom nedeljno i zbrinjava pacijente sa akutnim infarktom miokrada, kako bi se rasteretio Klinički centar Srbije, koji je do sada trpeo ogroman pritisak. 

Povodom svetskog dana srca, kao tri grandiozna srca Beograda u jarko crvenim bojama sinoć su sijali Avalski toranj, Most na Adi i Palata Albanija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво