Ponovo oštećena spomen-ploča nestalim novinarima

Nepoznate osobe ponovo su oštetile spomen-ploču sa imenima kidnapovanih novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića kod sela Zočište u opštini Orahovac. Novinarska udruženja i Kancelarija za Kosovo i Metohiju traže da se otkriju počinioci.

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuju pokušaj rušenja ploče nestalim novinarima Radio Prištine Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, koji su oteti 21. avgusta 1998. godine na putu Velika Hoča – Zočište, i ponovo traže od međunarodnih i kosovskih institucija da otkriju ko iz godine u godinu čini taj vandalizam.

"Nepoznate osobe pokušale su da polome ploču peti put, ali u tome ovoga puta nisu uspele. Ploča je iskrivljena i oskrnavljena, a oko nje se vide tragovi vozila", navodi se u saopštenju UNS-a i DNKiM.

Ova dva udruženja su ove godine, na godišnjicu nestanka kolega, na mestu gde su poslednji put viđeni, peti put postavili ploču na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku pisalo: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari."

Kako se navodi u saopštenju, skrnavljenje mesta na kom su nestali novinari i rušenje ploče svaki put je prijavljeno policiji, ali počinioci nikada nisu otkriveni.

UNS i DNKiM ponovo traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obaveste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

"Divljački nasrtaji ukazuju na anticivilizacijski sistem"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije najoštrije je osudila najnoviji vandalski napad na spomen-ploču novinarima.

Počinioci, koje policija još nije identifikovala, peti put su divljački nasrnuli na obeležje, kojim se, bez vređanja bilo koga, poziva na zadovoljenje pravde i utvrđivanje sudbine dvojice nestalih novinara, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da ovaj žalosni incident još jednom potvrđuje da je na Kosovu i Metohiji trajno uspostavljen naopak i anticivilizacijski sistem vrednosti, koji Priština očiglideno podržava i posredno podstiče tolerišući nečinjenje policije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se pridružuje revoltu strukovnih udruženja zbog ovog čina popularizacije zločina i nečovečnog odnosa privremenih institucija samouprave u Prištini prema nestalim i ubijenim srpskim civilima i njihovim porodicama.

I zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović zatražio je od policije da otkrije ko je oštetio spomen-ploču nestalim novinarima.

Stojanović je ocenio da je skrnavljenje spomen-obeležja vandalski čin.

"Vandali koji iz godine u godinu ruše ovu ploču koju novinari postavljaju u znak sećanja na svoje nestale kolege verovatno se nadaju da se to može zaboraviti. Slavuj i Perenić jesu nestali, njih više nema, ali mi ih pamtimo i pamtićemo ih... To da su nestali na tom mestu, i to dok su bili na radnom zadatku, ponavljaćemo stalno i uvek ćemo podsećati ne samo na njih već i na sve koji su kidnapovani i nestali i o čijim sudbinama se još uvek ništa ne zna. To što se ova skrnavljenja iz godine u godinu ponavljaju teraju me da mislim da su njihovi otmičari tu i da imaju neku vezu sa rušenjem ploče", rekao je Stojanović.

Zamenik premijera je od policije zatražio da se pozabavi tim problemom i da otkrije kome to spomen-obeležje smeta.

Nestalo i ubijeno još sedam novinara

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište. Skrenuli su na pogrešan put i prešli na teritoriju koju je kontrolisala takozvana Oslobodilačka vojska Kosova. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.

UNS i DNKiM podsećaju da je posle nestanka Đura Slavuja i Ranka Perenića na Kosovu i Metohiji do 2005. godine nestalo i ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavice.

Novinar i prevodilac Aleksandar Simović nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Medijskog radnika Mila Buljevića otela je OVK 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini. Novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je u Prištini 9. septembra 2000. godine. Momir Stokuća, foto-reporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista Bota sot Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce nedaleko od Gnjilana. Ubijen je iz vozila u pokretu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво