Prednosti arbitraže za privrednike, državu i ekonomiju

Prednosti arbitražnog rešavanja sporova imaju privrednici, država i ekonomija u celini, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež, i dodao da je potrebno da se podigne svest privrednika da koriste domaću arbitražu, jer je brži i jeftiniji od sudskog postupka. Pred privrednim sudovima u Srbiji u 2015. godini bilo je 34.322 predmeta, a na kraju godine ostala je nerešena gotovo jedna trećina njih, ukazala je ministrka pravde Nela Kuburović.

"Privrednici dolaze brzo i povoljno do odluke koju mogu da izvrše u zemlji i svetu, umesto dugog i skupog sudskog procesa, država rasterećuje sudsvo i povećava njegovu efikasnost, a to doprinosi ekonomiji u celini jer se povećava atraktivnost kao investicione destinacije", rekao je Čadež na okruglom stolu posvećenom arbitraži u privrednim sporovima u PKS.

Govoreći o prednostima Stalne arbitraže pri PKS, Čadež je rekao da da je ona dokazana i u praksi, jer istraživanja pokazuju da se u 85 odsto sporova sve stranke odlučuju za arbitražnu instituciju, a ne za ad hok arbitražu, kao i da je trajanje postupka pred stalnom arbitražom maksimalno šest meseci od konstituisanja arbitražnog veća.

"Prošle godine prosečno trajanje proseca je bilo 4,4 meseca od konstituisanja veća i to nije loš rezultat u okonostima u kojima radimo", rekao je Čadež.

Čadež je dodao da su troškovi arbitraže predvidljivi, kao i da su troškovi arbitražnopg postupka u domaćim sporovima znatno niži od sudskih, kao i da je vođenje međunarodnih sporova jeftinije nego vođenje sporova pred sličnim institucijuama u svetu.

Kuburović: Arbitražnim rešavanjem sporova do efikasnijeg sudstva

Pred privrednim sudovima u Srbiji u 2015. godini bilo je 34.322 predmeta, a na kraju godine ostala je nerešena gotovo jedna trećina njih, od kojih je jedan broj stariji od dve, a neki čak između pet i deset godina, ukazala je ministarka pravde Nela Kuburović.

Kako je navela, upravo je primena alternativnog rešavanja sporova jedan od načina da se sudstvo rastereti i učini efikasnijim, što, dodala je, predstavlja jedan od ključnih ciljeva.

Ministarka je, otvarajući okrugli sto o arbitraži u PKS, rekla da je velika opterećenost Privrednog suda u Beogradu, i da gotovo više od polovine starih, nerešenih predmeta ostaje u Beorgadu, iako ovde postoji najviše medijatora.

Ona je dodala da ministarstvo radi na tome da veliki deo materije sudova prenese na nosioce javnih ovlašćenja, izvršitelje i javne beleznike, kao i da nastoji da unapredi i položaj medijatora.

"Imamo 392 medijatora, a samo u Beogradu 187. Treba raditi na promociji medijatora i nadamo se da ćemo kroz sardnju sa PKS to i da ostvarimo", rekla je ministarka.

Kuburović je navela i da će ministarstvo nastojati da izmenama Zakona o taksama učini finansijski podsticaj, i da strane, koje su započele sudski postupak, imaju olakšice, ukoliko se ipak odluče za rešavanje spora putem medijacije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво