Protestna šetnja u znak podrške hraniteljki

Sudbina jednog dečaka bez roditelja ovih dana potresa Zrenjanin. Da li je bolje da bude usvojen u Švedskoj ili da ostane sa hraniteljkom u Zrenjaninu? Pet hiljada Zrenjaninaca peticijom je tražilo da ne bude dat na usvojenje, a njih stotinak protestnom šetnjom dalo je podršku hraniteljki, koja tvrdi da joj je dete oteto. Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštava da je usvojenje u najboljem interesu deteta.

Protestna šetnja organizovana u znak podrške hraniteljki Ljiljani Radulović iz Zrenjanina, koja tvrdi da joj je dete oteto i nelegalno dato stranim državljanima na usvajanje, počela je od hotela "Vojvodina" i završila se kod Centra za socijalni rad.

Ljiljana Radulović kaže da je dete u utorak upoznalo svoje buduće usvojitelje, u sredu je ona bila sa njima, a u petak je otišlo.

Radulovićeva ističe da su joj u aprilu rekli da imaju potencijalne usvojitelje za dete. Dodaje da nije dobila nikakav parpir kada su dete oduzeli, i da je zbog toga podnela krivičnu prijavu.

Učesnici protestne šetnje kažu da su se pobunili pošto je dete naglo odvojeno od Radulovićeve, pošto je sa stranim državljanima i ne govori njihov jezik i pošto, kako ističu, nije ispoštovana procedura prilagođavanja deteta novoj porodici.

U centru za socijalni rad ističu da se aktivnosti oko ovog usvajanja preduzimaju u interesu deteta i zaštite njegovih prava, a u ovom centru takođe ističu da je hraniteljstvo privremeno, a da je usvajanje trajno rešenje.

Dragan Vulović iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja je u Dnevniku RTS-a rekao da je od decembra 2014. godine utvrđena podobnost za usvojenje, a zatim i da je u aprilu Radulovićeva bila obaveštena o postojanju porodice.

"Porodica je izabrana u aprilu, pre 10 dana je započet postupak usvojenja koji se održava u Ministarstvu za rad. Tu se pravi kompletan plan realizacije usvojenja sa kojim je hraniteljka bila upoznata, postoji i zapisnik sa tog sastanka i plan aktivnosti. Nema nikakvih razloga za strah da je ona i dalje odgovorna za dete, dobiće potvrdu o prestanku hraniteljskog odnosa u narednih sedam dana. Rok za to je 30 dana", ističe Vulović.

Vulović je dodao da potpuno razume emotivnu reakciju hranitelja, ali da hranitelj zna svoju obavezu i dužnosti i da je pripremljen za ovakve situacije, da je obučen kako da podrži dete prilikom separacije i da podrži dete. To je, ističe, bio njen zadatak, obaveza i dužnost. 

"Stranci po našim propisima nemaju prioritet prilikom usvojenja. Za svako dete se prvenstveno traže domaći državljani, a samo za decu kojima za godinu dana ne nađemo porodicu traže se i stranci", objašnjava Vulović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво