Da li su farmaceuti dovoljno cenjeni u Srbiji?

Sveli su se na puke izdavače lekova. Čak i njihova savetodavna uloga je često u senci. Farmaceuti tvrde da mogu više i znaju bolje.

"Farmaceut je najdostupniji zdravstveni radnik jer vam ne treba nikakvo zakazivanje da biste ušli u apoteku i pitali za savet. On je kompetentan da proceni vaše stanje, kada se požalite na neke prve simptome – da vas uputi lekaru", kaže Sonja Stojiljković iz Farmaceutske komore Srbije.

Britanski farmaceuti, na primer, imaju osnovne lekarske dužnosti – pa tako mere krvni pritisak ili šećer. Njihove srpske kolege one kojima bi trebalo da pomognu, kažu, ne vide.

"Postoje brojni problemi, mi pacijente ne vidimo, mi želimo da ih vidimo i želimo da budemo pomoć u lečenju", objašnjava Branko Petković, načelnik kliničke apoteke GAK "Narodni front".

Od 6.000 farmaceuta koliko ih radi u Srbiji, bilo u privatnom ili državnom sektoru, sebe vide na istom zadatku sa lekarima.

"Farmaceut mora da bude partner pacijentu i lekaru, možda svom najbližem saradniku, te veze bi morale biti mnogo bolje", ističe Stojiljkovićeva.

Kao farmaceut u 21. veku, klinički farmaceut koji radi na klinici je ravnopravni član zdravstvenog tima, objašnjava Petković.

Sa dodatnim uslugama svi su na dobitku – pacijenti, farmaceuti, ali i lekari. Na taj način bi mogli da se rasterete domovi zdravlja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво