Hraniteljica opstruisala postupak, usvojenje se nastavlja

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, povodom izjava u javnosti hraniteljice u vezi sa postupkom međunarodnog usvojenja maloletnog deteta iz Zrenjanina, saopštilo je da će postupak ovog usvojenja biti nastavljen. Hraniteljka Ljiljana Radulović tvrdi da joj je oteto petogodišnje dete i nelegalno dato stranim državljanima na usvajanje.

Postupak će biti nastavljen, "jer je na osnovu praćenja toka međusobnog prilagođavanja deteta i potencijalnih usvojitelja procenjeno da je konkretno usvojenje u njegovom najboljem interesu. Interes deteta i poštovanje zakona je jedino čime se rukovode nadležne institucije i na to ne može imati uticaj pritisak javnosti", saopštilo je Ministarstvo.

U konkretnom slučaju, stoji u saopštenju, hraniteljica deteta je u momentu započinjanja procesa usvojenja pokazala da ne odobrava odluku organa starateljstva i svojim ponašanjem i postupcima opstruisala je započeti proces usvojenja, rukovodeći se sopstvenim uverenjem šta je detetov interes, uprkos ukazivanju i intervencijama svih stručnjaka koji su postupak vodili i kontrolisali.

Time je ona prekoračila granice svoje uloge i, uprkos ukazivanju da je, kao i svi akteri u postupku usvojenja, dužna da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka, davala javnosti netačne informacije o konkretnom postupku i svojoj ulozi u njemu, ne vodeći računa o posledicama koje mogu da nastanu za dete i potencijalne usvojitelje u delikatnom procesu uzajamnog prilagođanja, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju se ističe da su sve procedure i domaćeg i međunarodnog usvojenja precizno zakonski regulisane i da su sve aktivnosti u ovom slučaju preduzete po zakonu i u najboljem interesu deteta i zaštite njegovih prava.

Strani usvojitelj može usvojiti dete iz Srbije samo pod uslovom da za takvo dete u razumnom roku, što po Zakonu iznosi minimum godinu dana, nije bilo moguće izvršiti izbor domaćih usvojitelja.

U praksi, stranci uglavnom usvajaju decu sa zdravstvenim i razvojnim problemima za čije se usvajanje vrlo retko opredeljuju domaći usvojitelji.

Nakon zasnivanja međunarodnog usvojenja, dete se prati u periodu od tri godine, a nadležne socijalne službe iz zemlje prijema našem resornom Ministarstvu svakih šest meseci dostavljaju izveštaje o tome.

Ministarstvo je, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, u Centar za socijalni rad Zrenjanin poslalo inspekciju socijalne zaštite i zatražilo reakciju Zaštitnika građana u okviru čije nadležnosti je i zaštita prava deteteta, navedeno je u saopštenju. 

Direktorka Centra za socijalni rad Zrenjanina Julija Bobek istakla je da se sve aktivnosti oko usvojenja preduzimaju u interesu deteta i zaštite njegovih prava, a tako je i sa slučajem deteta koje je dato na usvojenje stranim državljanima, oko čega se poslednjih dana dosta polemisalo u javnosti.

Bobek je navela da je za svako dete najbolje da odrasta sa biološkim roditeljima, ali ukoliko to nije moguće, u njegovom interesu je da mu se obezbedi trajni boravak u novoj porodici, s obzirom na to da je usvojenje neraskidivo i da se njime zasniva odnos roditelja i deteta.

Hraniteljka Ljiljana Radulović iz Zrenjanina tvrdi da joj je oteto petogodišnje dete i nelegalno dato stranim državljanima na usvajanje, zbog čega je za danas u tom gradu zakazana protestna šetnja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи