Najsavremenije operacije za devet pacijenata na KCS

Srpski i italijanski neurohirurzi operisaće devetoro pacijenata u Beogradu. Najmlađi ima 10 godina, a najstariji 65. Na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra kažu da su operacije veoma rizične, ali da su obezbeđeni najbolji uslovi.

Dragan Savić sa Klinike za neurohirurgiju KCS kaže za RTS da srpski i italijanski lekari zajedno operišu danas dvoje, a narednih dana još šestoro pacijenata za koje je procenjeno da bez operacije neće moći da još dugo žive.

"Radićemo najsloženije neurohirurške operacije koje postoje i koje su vrlo rizične. Došle su italijanske kolege da sa nama operišu i da rizik ovih operacija bude manji", rekao je dr Dragan Savić.

Ističe da pacijenti imaju najteže tumore glave, kao i da su intervencije veoma rizične.

"Tumori su veći od veličine pesnice, a pacijentima zadaju ozbiljne zdravstvene probleme. Nalaze se na hipofizi, bazi lopanje, pa je i sama intervencija veoma rizična", objašnjava Savić.

Naveo je da se danas radi operacija tumora na lobanji.

"Ići ćemo kroz nos, otvorićemo glavu sa donje strane. Zahvaćeni su i krivni sudovi, centri za disanje kao i rad srca. Mogu da garantujem da ćemo dati sve od sebe ali rizik je veliki i uspeh je neizvestan. Ono što je sigurno je da ovi pacijenti bez operacije neće moći da žive", rekao je Savić.

Napomenuo je da je svih devet pacijenata ugroženo i da im preti opasnost od oduzimanja ruku i nogu ukoliko tumor nastavi da raste.

Ukazao je da su obezbeđeni svi uslovi da ta operacija bude obavljena na adekvatan način.

Saradnja naših i italijanskih hirurga biće nastavljena.

"Razmena iskustva i zajednička saradnja je veoma značajna i ponosan sam što i mi možemo da damo mali doprinos da vaši građani budu bolje", kaže dr Paolo Kapabjamka iz Napulja.

Prof. dr Miloš Joković, direktor Klinike za neurohirurgiju KCS, kaže da zahvaljujući operacijama država štedi novac a zaposleni uče.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar smatra da sa ovakvim akcijama treba nastaviti.

"Mislim da je ovo ozbiljan interes države i svih pacijenata a i svih naših zaposlenih u zdravstvu i ovo će Ministarstvo zdravlja nastaviti da podržava i da bude u što većem broju", rekao je Lončar

Sve intervencije pažljivo prate i studenti medicine, specijalizanti i nade naše neurohirurgije. Izveštaji sa ovih operacija biće publikovani i u svetskim medicinskim časopisima.

Naši neurohirurzi će početkom novembra u Napulju sa italijanskim kolegama biti učitelji hirurzima zapadnoevrsopskih zemalja koji se u Italiji usavršavaju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво