Za najosnovnije stavke studentskog života potrebna cela plata

Uoči nove akademske godine, u Beograd dolazi više hiljada studenata iz unutrašnjosti. Pre obaveza na fakultetu, učenja i ispita, moraju da prebrinu prvu brigu – gde će stanovati. Za one koji ne dobiju dom, iznajmljeni stan je najveća stavka.

Za nekoliko dana Aleksa se iz Prokuplja seli u Beograd. Za studije u drugom gradu, njegovi roditelji će, kaže, morati da izdvoje jednu celu platu.

"Pošto sam ja student na budžetu, imam te privilegije da živim u domu, da se hranim u menzi, to i nije tako skupo, čak je menza jeftinija nego (da se hranim) kod kuće. Ali, opet, postoje neke stavke koje su dosta skuplje. Bez nekih 200 evra sve to da se pokrije jako je teško", rekao je student Aleksa Milenković.

U dom, međutim, mogu samo najbolji. Ni 10.000 kreveta, koliko ih je u beogradskom studentskom centru, nije dovoljno za sve zainteresovane akademce, osobito kada se ima u vidu cena.

"U zavisnosti od kategorije sobe i doma, smeštaj košta od 1.200 do 1.400 dinara na mesečnom nivou, a ishrana 171 dinar dnevno, što na mesečnom nivou iznosi 5.210 dinara", kaže Miroslav Sarić iz Studentskog centra u Beogradu.

Oni sa slabijim uspehom, kao i studenti koji više vole privatnost, idu u stanove. Dok u Beogradu garsonjere i manji stanovi koštaju od 150 do 300 evra, u drugim gradovima smeštaj je dvostruko povoljniji.

Tako u Nišu i Kragujevcu za garsonjeru studenti moraju da izdvoje od 80 do 150 evra. Jednosoban stan u Nišu košta od 80 do 200, u Kragujevcu od 100 do 150 evra.

Troškovi se smanjuju ako više studenata deli stan.

"Ljudi koji izdaju stan to ne vole. Smatraju da bi tri studenta ili tri studentkinje napravili u stanu haos, a takođe ni roditelji koji iznajmljuju stan to ne dozvoljavaju svojoj deci, jer misle da će se, ako ih je više, više družiti a manje učiti", objašnjava Kaća Lazarević, agent za nekretnine.

Kada se stanarini dodaju režije, hrana, prevoz, knjige, društveni život, za jednog studenta potrebna je cela prosečna plata. Roditeljima koji školuju više dece potrebne su i posebne veštine u preračunavanju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво