Novi zakoni kroje budžet lokalnih samouprava

Lokalni budžeti za 2017. prvi put će biti izrađeni na principu programskog budžetiranja koje predviđa veću odgovornost lokalnih vlasti uz transparentnije planiranje potrošnje, javnih nabavki ali i prihoda. To je deo reforme javnih finansija i državne uprave, kažu nadležni koji su sa predstavnicima gradova i opština razgovarali o prednostima i manama takvog planiranja.

Linearno smanjivanje troškova i broja službenika je prošlost i na državnom i na lokalnom nivou. Svaki projekat će ubuduće morati da ima preciznu procenu troškova i efekata. Cilj je i kvalitetno upravljanje javnim investicijama.

Ministar finansija Dušan Vujović poručuje da bi republička vlast dodatno nagrađivala takvo ponašanje. "Na svakih vaših 100 izdvojenih sredstava dodaćemo još 100. Što budemo bolji u tome to ćemo privlačiti više sredstava i naših i projektnog finasiranja i donacija i učešća privatnog sektora", napominje Vujović. 

Da biste krojili budžet za narednu godinu opštinari čekaju i Odluku o maksimalnom broju zaposlenih i Zakon o platama na lokalnom nivou. Opterećeni su, kažu, preplitanjima lokalnih i nadležnosti resornih ministarstava. Samo u Beogradu, gradska kasa domovima zdravlja duguje 400 miliona dinara.

Velibor Pešić iz Sekretarijat za finasije Grada Beograda smatra da je potrebno odučiti da li će se domovi zdravlja dati gradu u potpunu nadležnost ili će ih Ministarstvo zdravlja preuzeti. Ako idu na dva paralelna koloseka, niti mi možemo da ih kontrolišemo, niti to ministarstvo radi kako treba", dodaje Pešić.

Opštine u kojima su škole sa malim brojem učenika ukazuju da njihovi troškovi rastu, a u Srbiji je više od 180 škola sa po jednim đakom, učiteljem i poslužiteljem.

"Logično je da za neke škole razmatramo internatski smeštaj, kako bismo smanjili troškove", kaže predsednik opštine Kladovo Radisav Čučuvanović.

Ministar odgovara da je u toku opsežna analiza za predstojeće reforme u zdravstvu i školstvu. Poručuje i da lokalne takse i naknade ne mogu biti sredstvo za popunjavanja rupa u budžetu.

"Vlada će te dve stvari da uredi. Takse, Zakonom o taksama, a naknade Zakonom o naknadama. Mi smo evidentirali skoro 500 taksi i želimo to organizujemo transparentno", napominje ministar Vujović.

I dok se još ne zna kada će ta dva zakonska predloga u Skupštinu, poslanici će se ubrzo izjasniti o predlogu da se opštinskim kasama prihodi od poreza na zarade u proseku smanje za oko četiri odsto. U poslednji čas lokal je izbegao da taj prihod sa državom deli na pola.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи