Nova provokacija kod crkve u Prištini

Grupa studenata Prištinskog univerziteta okačila je na nedovršeni Hram Hrista Spasa u Prištini pano kojim traži njegovo pretvaranje u "muzej žrtava Miloševićevog režima na Kosovu".

"Tražimo da objekat podignut nasiljem Miloševića, u kampu Univerziteta, bude pretvoren u muzej koji će predstavljati masakar i genocid koji je počinila Srbija na Kosovu", napisano je na panou, na kojem su i fotografije nastradalih Albanaca tokom sukoba.

Grupa studenata koja je okačila pano predstavlja se kao organizacija "Studentska demokratija".

Studentima su se danas pridružila i dva starija Albanca, noseći svoj bilbord sa fotografijama, kako tvrde, albanskih žrtava, istovremeno ističući zastave Albanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Jedan od njih je novinarima rekao da nedovršenu crkvu Hrista Spasa treba srušiti.

Ovo je treći put da se javno demonstrira negodovanje u vezi sa ovom pravoslavnom crkvom u Prištini. Nju su monasi, sveštenstvo i vernici Eparhije raško-prizrenske prethodno očistili i sredili dvorište porte, pokušavajući da je zaštite od pretvaranja u javni nužnik i mesto beskućnika.

Policija je na jednom od ranijih skupova privela nekoliko studenata, ali ih je nedugo zatim i oslobodila.

Policija je i danas bila prisutna ispred crkve, ali nije ometala akciju studenata. Studenti su se, pošto su okačili pano, udaljili, a policija postavljeni pano nije uklonila.

Eparhija raško-prizrenska poručila je da je SPC zakonski katastarski vlasnik zemlje na kojoj je podignuta crkva Hrista Spasa u Prištini, i samog hrama, i da se zasigurno nikada neće saglasiti niti sa njegovim rušenjem niti sa menjanjem namene. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво