Preminula Svetlana Đurđević Lukić

Direktorka i jedna od osnivačica nevladine organizacije Centar za istraživanje javnih politika, uticajna analitičarka i ekspertkinja za američku spoljnu politiku, ljudsku bezbednost i bezbednosne politike Svetlana Đurđević Lukić tragično je preminula u 53. godini, saopštio je Centar za istraživanje javnih politika.

Svetlana Đurđević Lukić je devedesetih bila zapaženo ime srpskog novinarstva, dok je u Centru vodila brojne projekte, sa posebnim interesovanjem za one koji osvetljavaju najbitnije bezbednosne probleme, kako građana, tako i različitih društvenih grupa u Srbiji – mladih, Roma, LGBT i žena.

Objavljivala je radove kao što su monografije i prilozi u raznim zbornicima i časopisima.

Kao neumorna aktivistkinja, bila je angažovana u različitim radnim grupama u Srbiji.

Bila je angažovana u vladinoj Radnoj grupi za izradu Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN 2016-2020 godine, kao i u Savetu Centra za spoljnu politiku i Foruma za međunarodne odnose pri Evropskom pokretu u Srbiji.

Redovno je sarađivala i sa Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ženevskim Centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Pre osnivanja Centra za istraživanje javnih politika Đurđević Lukić je radila kao istraživačica i savetnica pri Odeljenju za međunarodni razvoj škole za ekonomiju u Londonu, Institutu za spoljnu politiku u Filadelfiji, Centru za kontrolu pešadijskog oružja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Misiji OEBS-a u Beogradu.

Takođe, bila je angažovana na nekoliko projekata Ministarstva nauke, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane i kao istraživačica i saradnica u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, Institutu za strategijska istraživanja i Institutu Vinča.

Magistrirala je politiku, bezbednost i integracije u Londonu, a usavršavala se na Kolumbija univerzitetu u Njujorku i Univerzitetu Oksford.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odeljenju za istoriju.

U sredu, 28. septembra 2016. godine, trebalo je da brani doktorsku tezu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pod naslovom "Uloga Ujedinjenih nacija u izgradnji mira: Slučaj Istočni Timor".

"Svetlanin odlazak je veliki lični i profesionalni gubitak, ne samo za Centar i njegove saradnike, već i širu javnost u Srbiji. Mi ostajemo duboko ožalošćeni zbog njene iznenadne i tragične smrti", navodi se u saopštenju Centra.

Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво