Sve češći napadi na radnike hitne pomoći

Pre nekoliko dana dogodio se incident – u Hitnoj pomoći u Lekskovcu pacijent je pištoljem pretio osoblju. To je samo jedan u nizu napada na zaposlene u hitnoj pomoći zbog čega se postavlja pitanje – može li bezbednost zaposlenih u zdravstvenim ustanovama da bude bolja? Nedavno su ekipe na terenu napadnute i u Šapcu, Kraljevu, Nišu.

Tačan broj verbalnih i fizičkih napada na one čiji je posao da što pre dođu do pacijenta i ukažu mu hitnu medicinsku pomoć, nije poznat, ali su takvi incidenti prilično česti i sve češći, tvrde u hitnim službama.

"Verbalna pretnja kreće još od poziva dispečerima, pretnje ekipama na terenu, čak se dešava i da pacijenti dolaze u našu zgradu i da prete, kada moramo pozvati pomoć naše policijske uprave", objašnjava dr Milana Vidović, načelnica Službe hitne pomoći u Zrenjaninu.

Doktor Dragan Cakić, načelnik Službe hitne pomoći u Leskovcu, ističe da su dispečeri često izloženi verbalnom nasilju u vidu pretnji, psovki, vređanja.

"Bilo je i fizičkih napada, sudskih procesa, najrazličitije situacije imamo na terenu", navodi Cakić.

Doktor Aleksandar Čokanović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda, kaže da se napadi najčešće događaju kada su u pitanju alkoholisani pacijenti ili posle nekih tuča.

U službama hitne pomoći kažu da najviše problema ima i da se građani najčešće žale zbog "tzv. kašnjenja hitne pomoći".

Bolesnome svaki minut deluje kao večnost, pa im je čekanje uvek predugo. Da bi dozvali hitnu pomoć i kad im nije potrebna, građani se neretko služe i tzv. lažnim pozivima, ekipi bude prijavljeno jedno stanje, a na terenu zatiču nešto sasvim drugo.

"Reći ću vam kao primer da je najudaljenija tačka na koju mi idemo 30 kilometara odavde. Teško ćete vi objasniti pacijentu koji čeka vašu pomoć da ste bili tamo ili ovamo i da niste mogli na vreme da stignete", naglašava Cakić.

Doktorka Vidović napominje da građani treba da imaju razumevanja.

"Bitno je reći da se hitna pomoć ne zove zbog dugog čekanja u redovima u domovima zdravlja, ili samo zbog prevoza. Hitna pomoć služi za hitno ugrožene bolesnike", ističe Vidović.

Više je incidenata i u Kragujevcu nego prošle godine, zbog čega je sindikat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć apelovao na nadležne da bolje zaštite zaposlene u zdravstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво