Seksualno vaspitanje ponovo u školama?

U Srbiji, zbog negativnog prirodnog priraštaja, svake godine nestane grad od oko 35.000 stanovnika. Taj negativan trend prati i podatak da je više abortusa u odnosu na broj rođene dece. U državnim ustanovama godišnje se prekine oko 30.000 trudnoća, od toga oko 15 procenata čine maloletničke trudnoće. Takva statistika nameće pitanje o potrebi uvođenja predmeta Reproduktivno zdravlje u škole.

Većina maloletničkih trudnoća neželjena je i neplanirana, ali je nešto što se događa i to 50 puta na 1.000 adolescentkinja. Svaka druga se prekine.

Jedan od razloga je to što ne znaju dovoljno o kontracepciji. Ne znaju ni da nabroje više od dve polno prenosive bolesti, pa nepripremljeni stupaju u seksualne odnose.  

"U početku obično koriste kondom ali ubrzo, za razliku od mladih iz Francuske ili Engleske koji prelaze na neku ozbiljniju kontracepciju jer su svesni rizika, kod nas se vraćaju tradicionalnoj kontracepciji koja nije efikasna i rezultat je najčešće suočavanje s neplaniranom trudnoćom", kaže Katarina Sedlecki iz Republičkog centra za planiranje porodice.

Predmet "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" u vojvođanskim školama bio je vannastavna aktivnost. Ove godine ga neće biti u školama već će se o predlogu uvođenja tog predmeta u redovnu nastavu odlučivati pošto se ocene svi efekti trogodišnjeg programa.

U Vršcu posećenost učenika tim radionicama bila je preko 80 odsto.

"Najčešća pitanja se odnose na polno prenosive bolesti, a s druge strane tu je psihološki deo koji se odnosi na sazrevanje, uspostavljanje komunikacije. Iako izgledaju samouvereni, oni imaju problem", kaže Dragan Popov iz Školskog centra "Nikola Tesla" u Vršcu.

Kada je reč o školama u drugim delovima Srbije u Ministarstvu prosvete kažu da pre uvođenja predmeta Reproduktivno zdravlje treba voditi računa o tome da li novi sadržaji opterećuju učenike ili zahtevaju dodatno vreme za učenje, kao i na koji način se mogu uvesti.

"Recimo u ab i midl programu imate predmet Sport i zdravlje gde postoje te teme i to je jedan od koncepata koji se radi, pa ne moramo da menjamo sve", kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Stručnjaci kažu da već oko 12 godine treba početi s edukacijom.

Primer Finske pokazuje da je uvođenjem ovog obaveznog predmeta opao broj maloletničkih trudnoća i da su adolescenti kasnije stupali u seksualne odnose.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи