Zeri: Hram Hrista spasa treba pretvoriti u muzej

U opštini Priština će se prema nedovršenoj crkvi Hrista Spasitelja u centru grada odnositi prema zakonu, a razmotriće i da li je moguće da crkva bude pretvorena u muzej ili kulturni centar, prenosi list "Zeri".

Prištinski dnevnik je intervjuisao neke od građana Prištine, Albance, pitajući ih za mišljenje šta treba uraditi sa crkvom.

Neki su, kako je list preneo, za to da crkva bude srušena, tvrdeći da je izgrađena pod vanrednim merama srpskog režima, ali ima i onih koji smatraju da objekat crkve treba da bude pretvoren u "muzej srpske represije na Kosovu".

U prištinskom Direktorijatu za kulturu, omladinu i sport tvrde da je opština vlasnik zemljišta na kojem je izgrađena crkva.

Direktor Direktorijata Besart Vlahinja kaže da se opština Priština i prema crkvi odnosi sa pravnog aspekta i prema urbanističkom planu u vezi sa objektima koji se nalaze u glavnom gradu, i da svako ko ima nameru da nešto gradi, treba da zatraži dozvolu.

Albanska većina na Kosovu osporava pravo SPC, Eparhiji raško-prizrenskoj, da posle rata 1999. godine dovrši hram Hrista Spasa.

Ove nedelje srpski poslanici su se žalili u kosovskoj skupštini da je srpsko nasleđe na Kosovu zapostavljeno, dok su ih pojedini albanski poslanici optuživali da namerno provociraju, inicirajući radove na funkcionalizaciji crkve.

To je učinila poslanica Demokratske lige Kosova Besa Gadžeri, koja je od svoga šefa partije, i kosovskog premijera, Ise Mustafe, zatražila disciplinske mere protiv zamenika premijera Branimira Stojanovića. Prema rečima Gadžeri, zamenik Stojanović je isprovocirao političku situaciju inicijativom za otvaranje crkve.

Gadžeri tvrdi da je Stojanović prekršio kosovski ustav i zakon, pokretanjem inicijative da pripremi crkvu, navodno za otvaranje, te da je time, prema njenom mišljenju, isprovocirao političku situaciju.

Eparhija raško-prizrenska je pokrenula akciju čišćenja i zaštite hrama Hrista Spasa u Prištini, pošto je nemarom lokalnih vlasti, iako nedovršen, pretvoren u javni nužnik, mesto beskućnika i više puta napadan ručnim bombama i molotovljevim koktelima.

Vladika Teodosije je najavio da će nakon čišćenja hram biti stavljen u funkciju, iako još nije završen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво