Ima li dovoljno dežurnih lekara vikendom?

Zbog činjenice da do srčanog udara ili prevremenog porođaja može doći bilo kada, bilo gde – i radnim danima, i vikendom i praznikom, zdravstvena usluga ne bi smela da se razlikuje od one koja se pruža radnim danom. Proveravali smo da li je tako u Srbiji.

Ginekološko-akušerska klinika u Višegradskoj nikada ne zatvara vrata. Lekari su noćas imali pune ruke posla, jer je samo od ponoći do 11 časova rođeno 12 beba.

Vikendom je na dežurstvu 11 ljudi – sedam ginekologa, dva pedijatra-neonatologa, dva anesteziologa. U pripravnosti je uvek najmanje još jedan lekar, a neretko i direktor i njegovi zamenici.

"Nema pravila, nekada se dežurne ekipe i subotom i nedeljom toliko umore da jedva sačekaju jutro", objašnjava direktor klinike prof. dr Aleksandar Stefanović.

Britanski istraživači tvrde da je rađanje beba vikendom rizično jer porodilje dobijaju lošiju zdravstvenu negu zbog toga što tada dežuraju mladi lekari sa nedovoljno iskustva. Kažu i da je srčani udar smrtonosniji ako ga dobijete noću ili vikendom, jer je teže doći do lekara.

Takvih podataka i istraživanja za Srbiju nema, ali građanima su za sud dovoljna lična iskustva.

Prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, kaže da je pokrivenost identična svakim danom – i praznikom i vikendom.

"Problemi postoje na plastičnoj i maksilofacijalnoj hirurgiji zbog manjeg broja izvršilaca, specijalista", kaže Sazdanović.

I direktor Urgentnog centra u Kragujevcu dr Vladeta Nedeljković kaže da su pacijenti "namireni" punim kapacitetom usluge, osim onih specifičnih servisa koji su locirani na nacionalnom nivou, kao što su spinalna hirurgija, kardiohirurgija, neki aspekti neurohirurgije i mikrohirurgije.

Dr Ivan Rakić, dežurni hirurg Dečje klinike u Tiršovoj, kaže da u poslednje vreme imaju i po 200 dece koju prime i pregledaju u hitnoj ambulanti.

"Možda je taj broj prevelik, neki bi mogli da završe lečenje u primarnoj i sekundarnoj zaštiti, ali svako ko uđe ovde ovde će biti i zbrinut, mi nemamo gde dalje da šaljemo", napominje dr Rakić.

Pacijenti svedoče i o tome da se dešavalo da noću ne mogu da probude dežurnog lekara, da kada su gužve satima čekaju jer je na dežurstvu npr. samo jedan lekar, ali dešavalo se i ovo – pacijent je došao u dva sata ujutru na Ortopedsku kliniku "Banjica" insistirajući da mu se prepišu ulošci za ravna stopala.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи