Vulin: Nema rešenja za migrantsku krizu bez Srbije

Srbija očekuje zajedničko rešenje za migrantsku krizu na Samitu u Beču, poručio je ministar Aleksandar Vulin i istakao da je Srbija u stanju da sprovede svaku politiku za koju postoji dogovor, ali da neće biti parking za migrante.

Vulin je novinarima u Gornjem Milanovcu rekao da ima velika očekivanja od bečkog sastanka, kao i premijer Aleksandar Vučić, koji je skratio boravak u Njujorku da bi otišao u Beč.

"To je urađeno na insistiranje svih ostalih premijera, koji su u Beču, jer znaju da bez Srbije nema celovitog rešenja i da je Srbija veoma važan faktor u rešavanju migrantske krize", rekao je Vulin.

Na poziv austrijskog kancelara Kristijana Kerna danas će u Beču biti održan Samit o izbegličkoj krizi devet premijera zemalja takozvane balkanske rute, na kojem će učestvovati premijer Vučić.

Ministar je naveo da se Srbija nada da ćemo dobiti zajedničku politiku, ističući da je naša država spremna da sprovede svaku politiku za koju postoji dogovor, te da jedino nije spremna sama da reši migrantsku krizu, jer je nije ni izazvala.

Vulin je rekao da se Srbija odgovorno ponaša prema migrantima, prema svom stanovništvu, ali i susedima, te da nismo od onih koji samo nastoje da migrante prebace u drugu zemlju.

"Srbija neće biti parking za migrante", podvukao je Vulin i dodao da država neće dozvoliti da ekonomski migranti ulaze na našu teritoriju, ne traže azil i kreću se gde oni misle da treba.

"Moramo da vodimo računa o međunarodnim zakonima, o našim zakonima i očuvanju teritorije i granica", zaključio je Vulin.

"Poboljšan kvalitet socijalne zaštite"

Aleksandar Vulin je izjavio da je politika Vlade i Ministarstva da se kvalitet usluga socijalne zaštite povećava, a da nijedno socijalno pravo ne bude umanjeno.

"I kad smo štedeli na svemu, na socijalnoj zaštiti nismo. Ni na jednom korisniku nismo štedeli nijedan dinar", rekao je Vulin i zahvalio predsedniku vlade što je uvek bio za to da se socijalna zaštita nikako ne smanjuje i da se štedi na svemu osim na najsiromašnijim i onima kojima je pomoć neophodna.

Vulin je, prilikom posete Centru za socijalni rad u Gornjem Milanovcu, kome je upućen deo sredstava iz namenskih transfera namenjih toj opštini, rekao da će ta pomoć biti sigurna u naredne tri godine i da može biti samo veća, nikako manja.

Naveo je da 125 lokalnih samouprava u Srbiji dobija transferna sredstva za usluge u zajednici iz republičkog budžeta, kako bi se obezbedilo da se usluge u zajednici razvijaju i naglasio da je to politika vlade i ministarstva rada, sve dok je on ministar.

"Socijalna zaštita će se samo unapređivati i nijedno socijalno pravo neće biti umanjeno", istakao je Vulin.

Vulin je naveo da su izdvajanja za socijalnu zaštitu u lokalnim samoupravama u Srbiji veoma različita, precizirajući da se ona kreću od 0,02 odsto pa do devet odsto, a da je prosek oko 2,5 odsto od budžeta lokalne samouprave.

Zbog toga je, kaže, socijalna zaštita neravnomerno razvijena, te često lokalne samouprave nisu u stanju da izdrže očuvanje usluga za korisnike.

Zato su, kaže, obezbeđena transferna sredstva za usluge u zajednici, odnosno novac koji ide iz budžeta svim lokalnim samoupravama od druge do četvrte kategorije, kojim se omogućava da usluge u zajednici budu održive.

"Danas imate ovde vaše gerontodomaćice, personalne asistente i u naredne tri godine to će tako biti", istakao je Vulin.

"Srbija neće samu sebe optužiti za ratne zločine"

Odgovarajući na pismo komesara Saveta Evrope za ljudska prava Nilsa Muižnieksa, Vulin je izjavio da se ratne odštete i odgovornost za ratne zločine utvrđuju u sudovima, a ne zakonima, te da Srbija sigurno neće doneti zakon kojim će sebe optužiti za ratne zločine, za koje je nisu optužili ni međunarodni, ni domaći sudovi.

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava uputio je pismo ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kojem poziva na obezbeđivanje adekvatne odštete svim žrtvama ratnih zločina, u skladu sa međunarodnim standardima, i na dalji konstruktivan dijalog s tim u vezi.

"Srbija neće biti zemlja koja će samoj sebi donositi zakone da bi potvrdila nešto što ne samo što nije istina, nego što nijedan sud nije ni na koji način utvrdio", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da je Srbija zemlja u kojoj važe sudske odluke, u kojoj se ratne odštete utvrđuju na osnovu presuda za ratne zločine, a da to rade sudovi, a ne ministarstva, skupština ili zakoni.

Komentarišući primedbu da nisu uzeti u obzir predlozi civilnog društva, Vulin je rekao da u Srbiji još poslednju reč kad su u pitanju zakoni imaju poslanici Skupštine Srbije, kao najviši oblik vlasti u zemlji.

"Zakone predlažu ministarstva, neke primedbe civilnog društva smo usvojili, neke nismo. Dokle god postoji višepartijski sistem, u ovoj zemlji odlučivaće poslanici Skupštine Srbije, a nevladine orgnizacije će savetovati, predlagati, davati ideje, ali mi nismo u obavezi da svaku ideju i savet prihvatimo, ne bez Narodne skupštine", rekao je Vulin.

Vulin je zahvalio komesaru što je, kako je naveo, primetio i priznao da je novi Zakon o pravima boraca i porodica značajno unapredio njihov položaj i položaj žrtava rata teritoriji Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво