Đurović: Zaustavljanje kontinentalne migracije Sizifov posao

Od dogovora EU i Turske u oktobru zavisiće kakva nas situacija sa migrantima čeka do kraja godine, kaže za RTS Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Jesen u Srbiji nevoljno je dočekalo oko 7.000 migranata. Za sada situacija ne zabrinjava, kažu u Komesarijatu za izbeglice, jer kapaciteta za smeštaj izbeglica još ima. Ipak, hladno vreme otežaće situaciju.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže da će migranti sigurno nastaviti da dolaze, uprkos svim problemima sa kojima se suočavaju.

"Plašimo se pojačanog priliva migranata. Sve zavisi od oktobra, dogovora EU i Turske. Oktobar će pokazati kakvi će trendovi biti do kraja godine", rekao je Đurović za RTS dodajući da vremenski uslovi ne utiču na njihov dolazak.

Ističe da je situacija sve teža, da migranti sve duže borave u Srbiji. Potrebna je, kaže, pored smeštaja, i psihosocijalna pomoć.

"Problemi se javljaju i u samom graničnom pojasu, celo društvo mora da bude svesno da ćemo imati izazov da izađemo na kraj sa migrantskom krizom", rekao je Đurović.

Objašnjava da će u slučaju nedostatka dogovora sa Turskom najveći broj migranata biti zadržan u Srbiji jer teško prelaze dalje u Hrvatsku i Mađarsku, a dolaze i iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore i preko Kosova.

"Sve više ljudi će boraviti ovde, možemo da očekujemo sve više migranata i izbeglica tokom zimskog perioda", kaže Đurović.

U međuvremenu, neki mediji upozoravaju da je moguće da se otvori nova izbeglička ruta, i to preko Kosova i Metohije.

"Migranti će zaobići svaku prepreku, a čini se da administrativna zona može da bude najlakša. Oni lako uđu iz Makedonije na KiM", kaže Đurović navodeći da je zaustavljanje kontinentalne migracije Sizifov posao.

Potrebno je povećati smeštajne kapacitete i zadržati humanitarni pristup, zaključuje Đurović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво