Gde će migranti dočekati zimu?

Jesen u Srbiji nevoljno je dočekalo oko 7.000 migranata. Za sada situacija ne zabrinjava, kažu u Komesarijatu za izbeglice, jer kapaciteta za smeštaj izbeglica još ima. Ipak, hladno vreme će otežati situaciju. Rešenje migrantske krize bila je glavna tema na zasedanju GS UN. Šefica kancelarije UN u Srbiji obećava pomoć u zbrinjavanju migranata.

Ukoliko se nešto ne promeni, migranti koji su se na putu ka zapadnoj Evropi zadesili u Srbiji zimu će dočekati u našoj zemlji.

Migranti se nadaju se da će se "otvoriti kapije", ali nisu razmišljali šta će da rade ako se to ne desi. Kažu da dolaze iz zemalja gde padaju bombe i da ne mogu nazad.

Jedan migrant kaže da je pokušao da ode nelegalno, ali da ga je policija vratila u Srbiju. Ukazuju da su ovde porodice sa decom, ali da moraju da budu strpljivi.

Strpljivo mora da bude 7.000 migranata, koliko ih trenutno boravi u Srbiji.

Dobra vest je da kapaciteti u pet stalnih i 14 privremenih centara za njihov smeštaj nisu puni.

Portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković kaže da Srbija ima sve što je potrebno da zbrine migrante, da im obezbedi smeštaj, hranu, toplu vodu, zdravstvenu negu.

"Naravno, nije zgoreg ni pomoć pojedinaca, kompanija", dodaje Mišković.

Od početka migrantske krize, rad Komesarijata za izbeglice i migracije podržava svetska organizacija.

Osim humanitarne i finansijske pomoći, UN pomažu Srbiji da identifikuje migrante.

Šefica kancelarije UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano objašnjava da oni koji se definišu kao izbeglice mogu da dobiju pomoć u Srbiji i mogu da se integrišu u srpsko društvo ili da pređu u neku drugu zemlju koja bi ih prihvatila.

"Oni koji nisu identifikovani kao izbeglice moraće da sagledaju druge opcije: ili će se dobrovoljno vratiti kući ili će ih prihvatiti neke druge zemlje", kaže šefica kancelarije UN.

Prošle nedelje u Bratislavi, evropski lideri su priznali da nemaju rešenje za migrantsku krizu.

To rešenje tražili su i svetski lideri na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Na istom zadatku za dva dana na samitu u Beču biće lideri deset zemalja najviše pogođenih migrantskom krizom, među kojima je i Srbija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара