UN pomažu Srbiji u razlikovanju migranata od izbeglica

Šefica Kancelarije UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano kaže za RTS da ta organizacija od početka pomaže srpskim vlastima oko rešavanja problema migrantske krize. Sada pomažemo u identifikaciji – onih koji su izbeglice i onih koji su migranti, kaže Vojačkova Solorano.

Irena Vojačkova Solorano je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je ono što se u Srbiji dešava samo deo globalnog problema migrantske krize.

"Imamo preko 65 miliona nasilno raseljenih ljudi, te je u pitanju kriza koja je zahvatila svet. U Srbiji smo bili svedoci malog dela, koji je uticao i na Evropu", rekla je Vojačkova Solorano.

Ona smatra da postoji razumevanje i napor svih svetksih lidera da se ovaj problem reši.

"Imali smo jedinstveni samit u Njujorku, gde smo se bavili ovim problemom. U Njujorškoj deklaraciji je dogovoreno da se 193 zemlje članice UN bave ovom situacijom i ulože napore da zaštite izbeglice i pruže im potrebnu pomoć", rekla je Vojačkova Solorano.

Poenta je, objašnjava Vojačkova Solorano, da im se pruži budućnost i dogovoreno je da dobiju nove domove.

"Što se tiče migranata, zaključeno je da će 2018. godine biti održana globalna konferencija koja će se baviti isključivo migrantima. Prioritet je da se pripremimo za tu diskusiju, koja će biti teška. Međutim, sama činjenica da se ona održava je korak napred", rekla je šefica Kancelarije UN u Srbiji.

Dodala je da postoji "solidan međunarodni pravni sistem" i da su sve zemlje članice posvećene zaštiti izbeglice.

U Srbiji je trenutno 7.000 migranata, koji se nadaju da će moći da nastave put u EU. Portparol Komesarijata za izbeglice i migracije Ivan Mišković kaže da je samo u Krnjači 1.000 ljudi, uglavnom iz Avganistana i Pakistana.

"Dnevno dođe između 20 i 30 njih, a period zadržavanja je sada i mesec i više dana", rekao je Mišković i dodao da u Srbiji ima pet stalnih i 14 privremenih centara za prihvat izbeglica, te da ima dovoljno mesta za one koji dolaze.

Upitana kako će UN pomoći Srbiji, Vojačkova Solorano je rekla da one oduvek pomažu Srbiji u migrantskoj krizi.

"U ovoj situaciji održavamo Komesarijat, posebno im pomažemo u identifikaciji ko su migranti a ko izbeglice. Izbeglice mogu da dobiju pomoć ovde ili pređu u neku drugu zemlju, a ostali imaju opcije – ili će se dobrovoljno vratiti kući, ili će ih prihvatiti neke druge zemlje", rekla je šefica UN u Srbiji.

Svakako će, kaže, neke izbeglice ostati u Srbiji, ali smatra da to neće biti problem.

"Nije velika zabrinutost, jer mi pomažemo društvo u Srbiji, a ono je vrlo gostoprimljivo", rekla je Vojačkova Solorano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво