Odlični rezultati leka protiv Hepatitisa C, čeka još 2.000 ljudi

Najsavremeniji lek protiv hepatitisa C pacijenti su počeli da primaju krajem januara. Terapiju za 20 osoba obezbedila je farmaceutska kuća koja proizvodi lek. Ta terapija standard je u mnogim zemljama, ali ne i u Srbiji koja na listu lekova poslednjih pet godina nije stavila nijedan inovativni lek. Od 20 pacijenata čak 15 u ovom trenutku nema Hepatitis C, kažu na Infektivnoj klinici.

Pacijenti za koje su lekari procenili da treba da prime najsavremeniju terapiju protiv Hepatitisa C, leče se na infektivnim klinikama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Prof. dr Jasmina Simonović Babić, sa Infektivne klinike KCS, kaže da su rezultati odlični.

"Ova donacija je realizovana ličnim naporom lekara i farmaceutskih kuća, kojima se mi zahvaljujemo. Radi se o najnovijem režimu, koji se pokazao efikasnim i bezbednim. Nemamo još podatke za svih 20 pacijenata, jer je donacija iz administrativnih razloga kasnila, pa su neki pacijenti još u periodu praćenja", rekla je Simonović Babić.

Ističe da od 20 pacijenata čak 15 u ovom trenutku nema Hepatitis C, dok se za ostale čeka da prođe neophodan period nakon završetka terapije.

Hepatitis C je hronična bolest i bolesnici moraju biti pod permanentnim kontrolama, na šest meseci do godinu dana. Nakon pet godina se proređuju kontrole, ali ne treba smetnuti sa uma da u nekom trenutku virus može da se reaktivira.

"Mada se sa ovim najnovijim režimom to izuzetno retko dešava", kaže Simonović Babić.

Trenutno oko 2.000 pacijenata čeka u Srbiji na ovakvu terapiju, koja košta oko 50.000 evra.

Za mnoge zemlje, prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, to bi trebalo da budu prioriteti zdravstvenog sistema jedne zemlje.

Hepatitis se prenosi putem zaražene krvi, telesnim tečnostima i svako može da bude ugrožen. Zato su neophodni i dobra prevencija, ali i lečenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво