Ko se stara o deci migrantima?

Hiljade mališana bez roditelja od početka migrantske krize prošlo je kroz Srbiju. Precizne statistike nema. Deca koja su se zadržala u Srbiji, po zakonu, moraju da imaju staratelja.

Miroslav Budimir je socijalni radnik centra na Paliluli. Poslednjih meseci je staratelj deci migrantima i izbeglicama. Upravo traga za dvojicom dečaka Avganistanaca od 12 i 13 godina koji su nestali iz kampa. Objašnjava šta je njegova uloga.

"Pre svega, to je njihovo zdravlje i bezbednost. Sve što podrazumeva zaštitu njihovih prava i interesa, u najkraćem, ja sam im postavljen kao roditelj od strane države", kaže Miroslav.

Istovremeno brine obično o njih čak pedesetoro i jedini je zadužen za izbeglice jer je Centar preopterećen zadacima sa domaćom populacijom. Jedan automobil je premalo za sve slučajeve na Paliluli.

Mladići Mašal, Hamid i Basir žele da se školuju u Srbiji i da ostanu da žive i rade kod nas.

"Ako bog da, sebe za 20 godina zamišljam ovde u Srbiji, gde ću imati porodicu i posao. Pre toga moram da se školujem", kaže Mašal.

Svakodnevno se savetuju sa starateljem o najboljim opcijama za budućnost.

"Miroslava posmatram kao oca, jer svaki put kada mi treba nešto, ja ga pozovem i on mi pomogne", ističe Hamid.

"Imamo sreću jer imamo podršku države Srbije i ljudi kao što je Miroslav. Zaista mnogo znači u svakom smislu", navodi Basir.

Traganje sa početka priče završilo se neuspehom. Avganistanski dečaci se nisu vratili u kamp. Verovatno su krenuli put severa Srbije, sami ili sa krijumčarima. Jedna od mnogih situacija kada staratelj ne može više ništa da učini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво