Satelitski snimci, korak napred u utvrđivanju nelegalne gradnje

Zahvaljujući objedinjavanju katastarskih snimaka, Srbija bi do kraja novembra trebalo da dobije centralnu bazu podataka zemljišne administracije. To će omogućiti da, jednim potezom na računaru, dobijete sve podatke o svakoj nepokretnosti. Lokalne samouprave dobile su satelitski snimak koji pokazuje koji su objekti nelegalno građeni posle usvajanja Zakona o ozakonjenju, a o njihovoj sudbini odlučiće resorno ministarstvo.

Lokalne samouprave popisale su nezakonito izgrađene objekte. Satelitski snimak pokazuje da se, posle Zakona o ozakonjenju, koji je usvojen prošlog novembra - nelegalno gradilo najviše u prestonici.

"Mi ćemo sve te spiskove proveriti i onda će biti donete odluke šta će se dešavati, ali jasno je da svako ko je gradio posle donošenja zakona o ozakonjenju ne gradi legalno i da vara i državu, i grad, i ljude kojima nudi takve stanove na prodaju. Pozivam ljude koji eventualno razmišljaju da kupe stanove u takvim objektima da dobro provere da li su legalni, da li se nalaze u katastru", poručio je gradski menadžer Goran Vesić.

Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da u svakoj opštini može da se pristupi satelitskom snimku i na jedan precizan način da se utvrdi vreme izgradnje objekta.

"Oni prave jedan presek svih nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Srbije, a građevinski inspektori neće moći da imaju opravdanje da je nešto građeno u vreme koje snimak ne dokaže da je građeno. Moramo završiti taj veliki posao do 27. novembra ove godine a tada ćemo konačno kao država znati i imati svojinsku evidenciju", ističe Damnjanovićeva.

Satelitski snimak koristiće i investitorima da bi analizirali parcele koje žele da kupe. Snimak će pomoći poljoprivredi jer će se znati koje su oranice najplodnije.

"Jedna od najvažnijih stvari zbog koga je RGZ i pribavio satelitski snimak jeste izrada masovne procene nepokretnosti, koja će poslužiti kao osnov za izradu poreske reforme, da bi oni nepogrešivo znali ko i kakvom imovinom raspolaže na teritoriji Srbije", ističe Borko Drašković, v. d. direktora Geodetskog zavoda.

Da unapredi zemljišnu administraciju, Svetska banka i Svetska organizacija za bezbednost hrane, pomažu Srbiji kreditom od 44 miliona dolara.

"U vašoj zemlji postoji više IT sistema, u zavisnosti od lokalne samouprave, a potrebno je da on bude jedinstven. To ćete postići zahvaljujući ovom kreditu: jednim klikom u bilo kom trenutku znaćete koji je status neke nepokretnosti bilo gde u Srbiji, pa građani neće morati da idu od mesta do mesta i prikupljaju dokumenta. Cilj je da se spreči korupcija na svim nivoima vlasti", poručuje Rumijana Tončkovska iz Svetske banke i FAO-a.

Zahvaljujući tom kreditu, koji obezbeđuje jedinstvenu bazu podataka za celu Srbiju, omogućiće se i Poreskoj upravi da utvrdi ko ne plaća porez na imovinu. Prvi kredit, koji je trajao do 2012. Svetska banka nam je odobrila pre 12 godina. Za to vreme, uredili smo Katastar nepokretnosti i spojili zemljišne knjige iz sudova i katastar zemljišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара