Nakon oktobra biće jasnije koliki je višak u javnom sektoru

Za dve godine od početka racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, na platnom spisku lokalnih i državnih institucija je 19.500 službenika manje! Resorna ministarka ocenjuje da je to urađeno na način koji ne ugrožava kvalitet usluga. Na dnevnom redu Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština bili su zakonski predlozi koji idu pred poslanike, ali i oni koji se tek pišu, poput zakona koji treba da uredi oblast parafiskalih nameta koje ubiraju opštine.

Prošle godine broj otpuštenih iznad plana, u ovoj godini dobro prolazno vreme, pokazuju najnoviji podaci. Sa odlaskom prekobrojnih se nastavlja, ali uporedo sa tim iduće godine počinje i zapošljavanje u opštinama gde je to potrebno. Linearno otpuštanje kakvo smo imali krajem prošle godine ne sme da se ponovi, kaže resorna ministarka.

"U ovom trenutku ta cifra smanjenja državnih službenika i na lokalu i na centralnom nivou jeste nekih 19.500 ljudi. Mi smo juče imali razgovore sa MMF-om, imaćemo još jedan u oktobru, kada dolazi misija", kaže ministarka Ana Brnabić.

Posle oktobra biće jasnije koliki je višak i kojim će tempom prekobrojni odlaziti. Za opštine i gradove u ovom trenutku najvažnije je da Zakon o finansiranju lokalnih samouprava koji ide pred poslanike ne predviđa drastično smanjenje prihoda od poreza na imovinu.

"Verujemo da će smanjenje od 42 miliona dinara, koliko se očekuje da bude naredne godine po tom osnovu, za grad Užice biti lako nadoknadivo", napominje gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Primenom Zakona o upravnom postupku sporovi će od januara biti skraćeni na 45 dana, što će pomoći efikasnosti lokalnih samouprava, najveća očekivanja okrenuta su najavljenim izmena Zakona o javnoj svojini.

"U ovom trenutku imamo problem da imovinu Grada i Republike možemo da prodamo i kupimo kako bismo izašli u susret investitorima zato što je zakon precizirao da sve mora ići preko Direkcije za imovinu i to pravi veliki zastoj", ukazuje Zoran Perišić iz Stalne konferencije gradova i opština.

Još jedan zakon interesuje investitore, dok lokalni čelnici od njega strepe. Zato o najavljenom donošenju Zakona o naknadama, koji treba da uvede red u parafiskalne namete privredi, među gradonačelnicima nismo našli sagovornika.

"Očekujem da će biti otpora samo ukoliko zajedno ne radimo na tom zakonu i čujemo kakva rešenja oni predlažu, onda ćemo doći do zajednički prihvatljivih rešenja, ali neće to biti rešenja kojima ćemo svi biti zadovoljni", dodaje Brnabićeva.

Za početak dobro je to što i privreda i lokalne samouprave očekuju da im zakon omogući predvidivost poslovanja. Privrednicima precizne poreske i parafiskalne rashode, a lokalnim kasama stabilne prihode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво