Milion evra Srbiji za kontrolu migracija

Delegacija EU i Međunarodna organizacija za migracije potpisale su ugovor vredan milion evra za obezbeđivanje specijalizovane opreme u vrednosti od oko 350.000 evra i obuke za nadležne organe u Srbiji, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Nabavka opreme uključuje fiksni termovizijski sistem, ručne termovizijske kamere, opremu za pregledanje dokumenata i komunikacionu opremu, navodi se u saopštenju.

Iz ugovora će se finansirati i postavljanje do 50 gostujućih službenika iz zemalja članica EU u Srbiju i razmeštanje službenika nacionalne granične policije.

Time će se, kako se navodi, ojačati operativni kapaciteti nacionalne granične policije u poslovima kontrole državne granice, u skladu sa relevantnim EU i međunarodnim standardima.

Na kraju, osnovaće se kancelarija za operativnu i logističku podršku u Pirotu, kao koordinacioni centar za poslove upravljanja granicama koje obavljaju domaći i gostujući policijski službenici na istočnoj granici zemlje.

"Ugovor sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) će ojačati dugogodišnju saradnju sa Srbijom u oblasti kontrole migracija. Impresionirani smo konstruktivnom i pragmatičnom reakcijom Srbije na migrantsku krizu, kao i humanim pristupom prema izbeglicama i migrantima", rekao je tim povodom šef Delegacije EU ambasador Majkl Davenport.

Prema njegovim rečima, EU je stala uz Srbiju i obezbedila najveći deo finansijskih sredstava neophodnih za pokrivanje potreba migranata koji prolaze kroz zemlju, a vlasti i eksperti u Srbiji su učestvovali u diskusijama o migrantskom pitanju, čak i organizovali neke od njih.

"Nastavićemo zajedno da radimo kako nikada ne bismo dozvolili da se opet nađemo u situaciji nekontrolisanih migrantskih tokova kao prošle godine", rekao je Davenport.

EU je, kako se dodaje u saopštenju, odlučila da kao neposrednu meru obezbedi i dodatnu podršku Bugarskoj kroz koju brojni migranti putuju do Srbije.

Ova podrška će obuhvatiti i značajan broj dodatnih pripadnika granične policije i vozila, kao i pomoć za jačanje prihvatnih kapaciteta Bugarske.

Delegacija EU će, kako se navodi u saopštenju, nastaviti da sarađuje sa srpskim vlastima i obezbeđuje neophodna sredstva za obezbeđivanje spoljnih granica Srbije, finansiranjem gostujućih pripadnika granične policije iz EU i opremanjem srpskih službenika vozilima i sredstvima za nadzor.

Biće obezbeđena i sredstva za smeštaj izbeglica i migranata u prihvatilišta i obezbeđivanje humanog ophođenja prema njima kroz rekonstrukciju prihvatilišta, pokrivanje troškova smeštaja, hrane i odeće, i druge podrške.

Novčano će biti podržano i dalje unapređenje kapaciteta srpske administracije, između ostalog i kroz finansiranje režijskih troškova prihvatilišta i isplate plata srpskog osoblja u njima.

Delegacija će, kako se navodi, takođe sarađivati po pitanju povratka i integracije: obrade zahteva za azil, organizovanja dobrovoljnog povratka ili povratka nekvalifikovanih podnosioca zahteva za azil u matičnu zemlju i podrške uspešnoj integraciji izbeglica koji ispunjavaju uslove za ostanak prema međunarodnim konvencijama.

EU će nastaviti s redovnom koordinacijom aktivnosti među svim zemljama u regionu, u cilju povećanja efikasnosti i osiguravanja bezbednosti građana, zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво