Benedikt: Teško do zajedničkog rešenja za migrantsku krizu

Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je da je jako teško doći do zajedničkog evropskog rešenja za migrantsku krizu, s obzirom na jako kompleksnu debatu u EU i različite perspektive različitih zemalja članica.

"Što se tiče izbegličke krize, radimo na tome da Srbiji pružimo pomoć", rekao je Oskar Benedikt novinarima, navodeći da je naravno pitanje šta sa izbeglicama koje su već u Evropi.

Kako je naveo, u Srbiji ima pet-šest hiljada izbeglica i njima, ako zatraže azil u Srbiji, treba to i omogućiti, a ako ne zatraže, treba im ponuditi povratak.

"Ako to zaista ne žele, biće reči o njihovom povratku u zemlje iz kojih su došli", rekao je Benedikt.

Ambasador Austrije u Srbiji, Johanes Ajgner rekao je novinarima da je pratio politiku Srbije prema migrantima, navodeći da se ona uklapa u ono što rade i Nemačka i Austrija, te da veruje da će Srbija tu politiku i nastaviti.

Navodeći da će posle samita u Bratislavi, sledeća prilika za razgovor o migrantskoj krizi biti susret u Beču, Ajgner kaže da je ubeđen da će se zajednički tražiti rešenje tog teškog problema.

"Ne brinem za budućnost EU"

Oskar Benedikt izjavio je da ne brine za budućnost EU, te da Unija stoji na raspolaganju za pomoć Srbiji na njenom evropskom putu.

"Ne treba da se plašimo budućnosti, treba da zajedno radimo na poboljšanju kako bismo za naše građane obezbedili bolju budućnost", reko je Benedikt odgovarajući na pitanja novinara u pauzi konferencije "Izazovi pristupanja Srbije Evropksoj uniji" o Samitu u Bratislavi i novom planu za Evropu koji je najavljen za mart.

Kako je naveo, budućnost Evrope je i budućnost i sadašnjost, te da je isto tako i za Srbiju i budućnost i sadašnjost.

"EU sama po sebi nije cilj, već je to i sama priprema na putu članstva u EU i samo članstvo", rekao je Benedikt navodeći da EU stoji na raspolaganju Srbiji za pomoć.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво