Đukić Dejanović: Radićemo na popravljanju demografske slike

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović zadužena za prevenciju sociopatskih aktivnosti i populacionu politiku kaže za RTS da zabrinjava podatak da izvestan broj obrazovanih žena od 30 do 33 godine koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome. Ističe da će raditi na popravljanju rađanja, kvaliteta života ljudi i da će njeno ministarstvo integrativno biti umešano i u druge resore.

Slavica Đukić Dejanović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da na početku mandata prvo mora da stekne uvid u problematiku demografskih i populacionih problema.

"Demografija u ovom veku je najveći problem. U 2014. godini bilo je neupredivo više prekida trudnoće nego rađanja dece, što je zabrinjavajuće. U Srbiji svake godine nestane grad od 40.000 stanovnika, a prosek čovekovog života je preko 40 godina, tako da spadamo u stare nacije. To mora dugoročno da se rešava da ne bismo uništili sami sebe. Ono što će raditi moje ministarstvo je da vidimo šta možemo da uradimo a ne samo da konstatujemo", ističe ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Dodaje da za loše parametre ekonomski faktori nisu dominantni, što potvrđuje činjenica da se siromašno stanovništvo lakše odlučuje na rađanje trećeg, četvrtog i petog deteta, bez većih podsticaja.

"Izvestan broj obrazovanih žena od 30 do 33 godine koje nemaju decu, ne razmišljaju o tome i taj broj se povećava. Žena doživljava sebe kao jedinu koja treba da razmišlja o rađanju i nema u sistemu vrednosti svest koliko je roditeljstvo najbolje osećanje", napominje Đukić Dejanović.

Podseća da je premijer u ekspozeu veliku pažnju posvetio problemu demografije i da se u rešavanje problema moraju uključiti pojedinci, stručnjaci i institucije, koje su se uspavale. 

"Edukacija i podrška medija je takođe bitna. Promocija zdravlja i promocija reproduktivnog zdravlja je veoma važna. Putin je na primer taj problem rađanja rešio tako što je svaku ženu koja rađa drugo dete stimulisao sa 10.000 dolara. Danska je uspela da reši problem agresivnom kampanjom, a Makedonija i Slovenija, iako imaju dobra dokumenta, nemaju bolje rezultate od Srbije", kaže ministarka.

Ističe da će se rezultati onoga što će njeno ministarstvo raditi u ovom mandatu videti za nekoliko godina.

"Moramo raditi na popravljanju rađanja, kvaliteta života ljudi, analizom unutrašanjih migracija selo-grad,  jer sa njima počinje populacioni pad. Bićemo integrativno umešani i u druge resore, sve mere koje treba da preduzmemo realizovaće se u lokalnoj zajednici a lokalne zajednice su veoma različite", napominje Đukić Dejanović.

Dodaje da će novac za realizaciju ciljeva biti potreban ali da je bitan i entuzijazam i sagledavanje problema.

"Mi smo imali veliki broj istraživanja na ovu temu i gledamo kako da realizujemo ciljeve", kaže ministarka.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво