Verski turizam šansa za Srbiju

Verski turizam poslednjih godina postaje jedan od vodećih oblika turizma u svetu, a takozvana poklonička putovanja izuzetna šansa za Jugoistočnu Evropu i Srbiju. Međutim, u našoj zemlji to je još uvek neuređena oblast, pa su crkve i manastiri prepušteni sami sebi, a od posete turista nemaju nikakve finansijske koristi.

Najmlađi među manastirima SPC poznat po lepoj duhovnoj priči ktitorke Perside Milenković sazidan je pre 80 godina na samo korak od centra Beograda. Ipak, sestre Manastira Vavedenje Presvete Bogorodice na Senjaku ne hvale se posetama i turističkim obilascima.

"Nažalost mnogi građani ne zanaju za postojanje našeg manastira, vernici dolaze naravno ali su organizovane posete vrlo vrlo retke, ponekad se pojavi neko od posetilaca ili turista iz drugih zemalja ali i to je vrlo retko", navodi monahinja Teodora, nastojateljica manastira Vavedenje Presvete Bogorodice.

Turistička organizacija Srbije organizuje izlete za inostrane tur operatere i medije, kako bi bogastvo različitosti naših destinacija na najbolji način predstavili stranim gostima. Preko 50 odsto turista koji dođu u Srbiju gosti su prestonice i u okviru obilaska znamenitosti grada obavezno obiđu i Hram Svetog Save.

"Ono što je u svakoj turi obavezno jeste da se nađe bar neki od religijskih objekata uglavnom manastira koji su pod zaštitom Uneska govorimo o Sopoćanima, Starom Rasu i Studenici ali za njima ne zaostaju ni drugi religijski objekti koji su deo našeg kulturno istorijskog nasleđa kao što je Altun alem Džamija koja se nalazi u Novom Pazaru i sinagogi najlepšoj i najvećoj u ovom delu Evrope a nalazi se u Subotici", objašnjava Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije.

Da dovedu strane turiste trude se i u SPC u okviru koje radi poklonička agencija Dobročinstvo. Imaju znatan ali nedovoljan broj turista iz inostranstva.

"Ono po čemu je Srbija najprepoznatljivija na turističkoj karti evrope a to su manastiri i freske davno je kazano da je Srbija zemlja manastira i fresaka i to je jedna od najvećih vrednosti Srbije i to treba ponuditi svetu i akcenat treba stavljati na to, navodi Dragan Vukić iz agencije Dobročinstvo.

Verski turizam je oblast koja u našoj zemlji nije dovoljno razvijena, pa crkve i manastiri mahom samostalno organizuju poklonička putovanja za svoje vernike kao i prijem stranih gostiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво