Albanski studenti bi srušili Crkvu Hrista Spasa u Prištini

Albanski studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Prištini reagovali su povodom akcije čišćenja i uređenja nedovršenog Hrama Hrista Spasa, izrazivši čuđenje zbog čega crkva još nije srušena.

"Zato što je ovaj objekat sagrađen u vreme Miloševićevog režima, upravo u dvorištu univerzitetskog kampa, izražavamo duboko ogorčenje zato što vlasti Kosova još ništa nisu preduzele na rušenju ovog objekta, ili promeni njegove namene, u objekat koji bi služio studentima", navodi se u pismu albanskih studenata poslatom medijima u Prištini.

Studenti ocenjuju da su radovi na sređivanju crkve preduzeti kako bi se izazvale međuetničke tenzije i da radova ne može biti bez dozvole vlasti.

Studenti navode kako nisu protiv bilo koje religije ili verskog objekta, ali su protiv "degradacije univerziteta i nacionalnog identiteta".

Lokalne vlasti u Prištini obustavile su radove na čišćenju nedovršene Crkve Hrista Spasa u tom gradu i radnicima Eparhije raško-prizrenske naredile prekid radova dok ne budu imali dozvolu.

Građevinska inspekcija i komunalna policija upale su juče u Crkvu Hrista Spasa dok su radnici treći dan zaredom sređivali dvorište i čistili unutrašnjost crkve, koja je deceniju i po, nebrigom lokalnih vlasti, pretvorena u javni nužnik i stecište beskućnika.

Crkva je više puta napadana bombama i Molotovljevim koktelima.

Inspektori su radnicima naložili da prekinu farbanje ojačanih ulaznih vrata u manastir. Metalna ograda koja je prethodno bila postavljena, obijena je i nije predstavljala zaštitu.

Nedavno je u crkvi podmetnut požar, a nakon toga je Eparhija raško-prizrenska pokrenula akciju čišćenja i sređivanja tog objekta u kojoj je su učestvovali monasi, sveštenici, građani i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије