Nikolić: Bojović simbol odanosti otadžbini i narodu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u Predsedništvu izložbu "Vojvoda Petar Bojović – znamenja, slave i časti" i poručio da je vojvoda Bojović postao simbol istinske odanosti otadžbini i narodu i istorijska veličina u svojoj istorijskoj i ljudskoj dimenziji.

Zapisnik o predaji, kojim je vojvoda Bojović zaveštao ordenje Srbiji, predsedniku Nikoliću je uručio novinar iz Beograda Kosta Rakić, koji je zbirku odlikovanja vojvode Bojovića dobio od njegovog sina Dobrosava Bojovića.

"Godine 1950. poslednji sin vojvode Bojovića mi je predao njegova kompletna odlikovanja u amanet, da ih nikako ne predam vlastima nego kad bude trenutak da se preda državi", kaže darodavac Kosta Rakić.

Na otvaranju izložbe, uz prisustvo brojnih zvanica, vojnici su nosili uniforme nekadašnje srpske vojske i replike pukovskih zastava, dok je glumac Zdravko Maletić oživeo scene obraćanja vojvode Bojovića vojnicima.

Hor "Lira" izveo je himnu "Bože pravde" i otpevao pesme "Marš na Drinu" i "Ovo je Srbija", a truba se oglasila znakom za buđenje.

"Ovom izložbom građanima predajemo u amanet jednu izuzetnu priču o, nažalost, malo poznatom velikanu naše vojne istorije, vojvodi Petru Bojoviću. Poslednjih godina ulažemo brojne napore kojima pokušavamo da građanima vratimo decenijama skrajnuto sećanje na slavu i pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je u malom naučnom opusu o balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu najmanje bilo reči o četvorici srpskih vojvoda, a o najmlađem među njima, Petru Bojoviću, tek u tragovima i usput.

Priča o vojvodi Petru Bojoviću je, kaže Nikolić, "paradigma takvog ignorišućeg, autocenzurom motivisanog potcenjivačkog odnosa prema sopstvenoj istoriji".

Prema njegovim rečima, treba da pokušamo da opravdamo pretke koji su se u datim istorijskim okolnostima, zajedničkoj državi Jugoslaviji posle 1945. godine oglušili, u sebe potiskivali sećanja na srpsku slavnu prošlost i u mraku je obeležavali.

Kako je naveo, prošlo je 70 godina od smrti Bojovića i za javnost zabranjene sahrane na Novom groblju u Beogradu, te je tako prve poratne godine vlast zabranila počasti i sprečila okupljanje građana koji su želeli da isprate najmlađeg vojvodu srpske vojske, heroja Solunskog fronta, oslobodioca Beograda 1918, hvaljenog i osporavanog vojnika iz šest ratova.

"Nepotkupljiv, častan, spremno je platio cenu svojih stavova posle Velikog rata, još za života bio skrajnut, gotovo zaboravljen", rekao je Nikolić navodeći da je vojnik takvog kova primer i simbol oficira kome do dana današnjeg teži svaka vojska.

Predsednik Srbije je zahvalio svima koji su nesebično i posvećeno mesecima radili kako bi ova izložba postala deo našeg trajnog sećanja na izuzetnog i po mnogo čemu jedinstvenog vojnik srpske vojske.

Naveo je i da je neizmerno zahvalan porodici Rakić što je ustupila kolekcije odlikovanja i pružila priliku da učimo o Petru Bojoviću, velikanu srpske istorije.

Nikolić je rekao da je naročito ponosan što ćemo ime Petra Bojovića drugačije pamtiti i pominjati kako dolikuje i kako je trebalo da bude.

Otvaranju izložbe su prisustvovali predsedik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici diplomatskog kora, među kojima je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i predstavnici porodice Rakić, koja je ustupila ordenje vojvode Petra Bojovića kao i predstavnici verskih zajednica.

Dodik: Uskoro izložba znamenja vojvode Bojovića i u Srpskoj 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da izložba "Vojvoda Petar Bojović – znamenja, slave i časti", bude uskoro organizovana i u Republici Srpskoj.

Dodik je novinarima posle otvaranja izložbe rekao da se s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem dogovorio da u neko prikladno vreme, veoma brzo, i javnost u RS pogleda izložbu.

Kako je naveo, posebno je zahvalan predsedniku Nikoliću pod čijim pokroviteljstvom je izložba organizovana, te da je došao na otvaranje zato što su mnogi ljudi s prostora tadašnje BiH, a sadašnje Srpske masovno, ali dobrovoljno, bili pripadnici srpske vojske.

"Mnogi nose ordenja isto tako iz tih ratova. To govori o jedinstvu naroda koje nije sprečila ni tadašnja politička organizacija koju su nametnule velike sile tog vremena. Srpski narod je kroz učešće Srba u srpskoj vojsci u Velikom ratu i pre u balkanskim ratovima pokazao jedinstvenost koja traje", kaže Dodik.

Navodi da ni tada, kao ni danas, tu jedinstvenost pripadanja jednom narodu ne može da razbije nikakva politička organizacija ili tutorstvo velikih sila ili sila koje pokušavaju da ne daju prava srpskom narodu koje imaju i svi drugi narodi.

Dodik kaže da je izložba divna ne samo u vizuelnom smislu, nego je i prikaz jednog istorijskog kretanja pred ratove koje je Srbija vodila kako bi se oslobodila Otomanske imperije, kasnije i u Velikom ratu, te da priznanja koja su davale strane države, čak i one sa kojima je Srbija ratovala, vojvodi Bojoviću govori o tome koliki je bio značaj Srbije u vojničkom i svakom drugom smislu na ovom prostoru.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво