LGBT mediji ne uživaju podršku

Na skupu "LGBT mediji i blogovi u Srbiji" zaključeno je da LGBT mediji u Srbiji ne uživaju podršku i zaštitu, niti se smatraju manjinskim.

Istaknuto je i da LGBT mediji treba da se registruju u APR-u i konkurišu za dobijanje finansijskih sredstava kako kod ministarstva tako i kod lokalnih samouprava, posebno većih.

"Nacionalne manjine imaju svoje medije i podrazumeva se da imaju pravo na informisanje, a LGBT zajednica se još uvek nije izborila za titulu manjine tako da je pravo LGBT osoba na informisanje malo i ignoriše se", rekao je glavni i odgovorni urednik gej magazina Optimist Predrag Azdejković.

Azdejković je naveo da su samo tri LGBT medija registrovana u APR-u - sajt Gej eho, radio LGBT Srbija i časopis Optimist.

"Mahom LGBT mediji nisu registrovani u registru medija i zato treba vršiti pritisak i savetovati kolegama da se profesionalizuju i registruju", rekao je urednik gej magazina Optimist dodajući da je cilj tih medija da budu okrenuti LGBT osobama, da ih osnažaju, informišu.

Novinar i pokretač Homofobometar aplikacije Boris Milićević je naveo da relativno malo članaka sa govorom mržnje, a da uzrok nije objektivno i korektno izveštavanje, nego prepisivanje tekstova.

Milićević ističe i da se vulgaran i uvredljiv jezik uglavnom koristi kada je reč o transrodnim osobama.

Osnivač onlajn radija LGBT Srbija Aleksandar Stričević je ukazao na problem finansiranja dodajući da će u narednom periodu program tog medija biti okrenut zabavi i kontaktu sa slušaocima.

Nora Hajrinen iz EU Delegacije u Srbiji ocenjuje da su stvari radikalno drugačije u odnosu na pre par godinu kada su u pitanju Nedelja ponosa i Prajd.

Bilo je mnogo problema, ali stvari su se promenile, rekla je Hajrinenova, dodajući da je zadovoljna zbog toga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво