U Šidu traže izmeštanje prihvatnog centra za migrante

Za godinu dana kroz šidsku opštinu prošlo je više od 700.000 migranata, dvadeset puta više nego što taj pogranični kraj ima stanovnika. U tri prihvatna centra: Adaševac, Principovac i Šid, trenutno ih je 1.500. Zbog učestalih krađa, provala, tuča, a posebno nakon napada migranta nožem na mladića, stanovnici samog grada ali i okolnih sela, zabrinuti za bezbednost, peticijom traže da se migranti isele. Nadležni garantuju mir i sigurnost za sve.

Problemi su počeli sa zatvaranjem hrvatske granice. Migranata ima mnogo, u grupama su. Mi razumemo njihovu muku, ali ne znamo kako da zaštitimo imovinu, plašimo se, kažu u Šidu, gde su zabrinuti i za bezbednost dece.

Zbog učestalih problema, peticijom sa 1.301 potpisom obratili su se lokalnoj upravi sa jednim zahtevom.

"Da se izmeste prihvatni centri sa teritorije opštine Šid, naša sigurnost je vitalno ugrožena", kaže inicijator peticije Nemanja Kekić.

Svesni problema u lokalnoj upravi već su preduzeli mere. Pojačano je prisustvo policije na ulicama, traženo da se problematičnima, najčešće takozvanim migrantima samcima, ne dozvoli u večernjim satima izlazak iz centra. Prekršajni i krivični postupci su pokrenuti. O peticiji imaju jasan stav.

"Naša preporuka građanima je da ostanu mirni, mi obećavamo sigurnost u gradu kako našim građanima tako i migrantima", ističe predsednik Opštine Predrag Vuković.

U centru u Šidu trenutno je 450 migranata iz 15 zemalja. Većina njih su ovde duže od dva meseca čekajući na listu da legalno pređu u Mađarsku ili pokušavajući da po ko zna koji put ilegalno izađu iz Srbije. Za njih je to jedini problem.

Izbeglice iz Avganistana sa kojima je reporter RTS-a razgovarao kažu da su lepo prihvaćeni i da do sada nisu imali problema sa meštanima.

"Problemi koji su se dešavali na području Šida sada su rešeni, mi smo sugerisali njima da ne izlaze u večernjim satima i oni su to prihvatili", ističe Đuro Kuljanin iz Komesarijata za izbeglice.

Jadranka Bačkalović iz Crvenog krsta kaže da je mali broj ljudi doveo "do čitave fame". Tako da ja preporučujem ljudima da ne bi trebalo da osuđuju čitavu populaciju, ističe Bačkalovićeva.

Uz meštane Šida sigurnost za svoju decu očekuje i majka Aide, rođene u Srbiji pre devet dana. Krenula je iz Avganistana i za osam meseci trudnoće prošla je kroz sedam zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи