Posao za nekoliko stotina zdravstvenih radnika

Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja, u ovom trenutku posao čeka 17.700 medicinskih radnika. Najviše je nezaposlenih medicinskih sestara i tehničara, ali su među onima koji čekaju posao i specijalisti interne i fizikalne medicine. Nadležni poručuju da imaju dobru vest - do kraja godine biće zaposleno nekoliko stotina zdravstvenih radnika. O tačnim brojkama odlučiće vladina Komisija za zapošljavanje.

Mikan, Smiljk, Sanja i Maša završili su mediciinu jer vole da pomažu i imali su prosek viši od devet. Svi su veoma vredni i koriste svaku šansu za dalje učenje za usavršavanje.

"Trenutno radim na odeljenju ortopedije. Ja sam na zameni doktora koji je privremeno odsutan. Startovao sam sa radom u ponedeljak i još sam pod utiskom, meni se rad sa decom jako sviđa", kaže 27-godišnji Mikan Lazović.

"Ovde sam bila volonter godinu i po dana, imala sam sreće pa je raspisana specijalizacija baš iz pedijatrije, kojom sam želela da se bavim. U međuvremenu sam i zaposlena, pre par meseci, i vrlo sam zadovoljna", kaže Smiljka Kovačević.

Za Mašu Radovanović dečja hirurgija je bila prvi izbor, tako da se nada da će uskoro da dobije posao.

"Znam nažalost dosta ljudi koji intenzivno uče jezike, nemački, norveški, i planiraju da odu iz zemlje. Ja sam prošle godine završila fakultet, ne gubim nadu, nadam se da ću ovde dobiti posao", kaže Maša.

Sanja Tegeltija kaže da je inostranstvo uvek opcija, da donosi usavršavanje, ali smatra da je veći izazov i zadovoljstvo učiniti nešto veliko, tu gde ste, i gde vam nije uvek najlakši put.

Međutim, mnogo je onih koji više nisu imali strpljenja. Uzeli su diplome u ruke, spakovali kofere i otišli. Mnogo je i onih koji rade druge poslove.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposleno je 17.700 osoba medicinske struke. Najviše je onih sa srednjom medicinskom ili strukovnom školom – oko 12.000, dok je bez posla i devet doktora medicinskih nauka.

"Za njima slede lekari opšte medicine, na evidenciji cele Republike ima ih oko 2.800. Najmanji broj nezaposlenih je među lekarima specijalistima — njih je 107, a najviše iz oblasti interne medicine i fizijatrije i rehabilitacije", kaže Tanja Budimir iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U proseku posao traže duže od dve godine. Najduže čekaju specijalisti koji u proseku imaju 50 godina. Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da su od 2014. zaposlili 2.721 zdravstvenog radnika, od čega je 1.184 lekara, a odobreno je i 3.170 specijalizacija.

"Očekujem da se do nove godine par stotina lekara zaposli u Srbiji. Želimo da imaju prioritete mladi sa ozbiljnim prosekom, oni sa velikom željom da rade. Imaćemo u vidu i one koje su volontirali, dali doprinos i mnogo naučili", kaže Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Nastaviće se i odobravanje specijalizacija, u ovom trenutku u resornom ministarstvu su 882 prijave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи