UNS na Kosovu traži poništavanje konkursa za direktora RTK2

Udruženje novinara Srbije na Kosovu zatražilo je da Upravni odbor Radio-televizije Kosovo (RTK) poništi javni poziv za izbor sedmočlane radne grupe koja treba da bira direktora televizijskog kanala na srpskom jeziku (RTK 2) jer nije objavljen u medijima na srpskom jeziku.

UNS na Kosovu je zatražio i novi konkurs, jer je javni poziv objavljen samo na albanskoj stranici sajta RTK, a ne i na stranici RTK 2 koja je na srpskom jeziku.

IZ UNS-a su ocenili da je tim postupkom Upravni odbor RTK-a izbor direktora učinio netransparentnim i zatražio od OEBS-a i Kancelarije Evropske unije na Kosovu da nagledaju postupak izbora radne grupe za izbor direktora RTK 2, kao i proces izbora direktora RTK 2.

Podsetili su i da je Upravni odbor RTK-a više puta prekršio zakon tokom izbora radne grupe za izbor direktora RTK 2, ali i pri izboru direktora.

"Te tvrdnje UNS-a dokazuje činjenica da je inspekcija rada ministarstva rada i socijalne politike Kosova donela odluku da je uprkos blagovremenim upozorenjima UNS-a Upravni odbor RTK-a svesno prekršio Zakon o RTK-a i za direktora RTK2 izabrao kandidata koji ne ispunjava zakonske uslove za tu funkciju, nakon čega je ponovo raspisan konkurs za direktora RTK 2 kanala", dodali su u saopštenju.

UNS je saopštio i da radna grupa ima zadatak da Upravnom odboru koji je bira predloži kandidate za direktora kanala na srpskom jeziku.

Većinu u radnoj grupi treba da čine predstavnici srpske zajednice (četiri člana), dva predstavnika ima albanska zajednica, a jednog ostale nevećinske zajednice.

Članovi radne grupe moraju biti politički nezavisni i predstavnici civilnog društva ili medijski eksperti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи