Počela Nedelja ponosa

Nedelja ponosa zvanično je počela presecanjem vrpce u beogradskom Mikser hausu, a organizatori su poručili da su se okolnosti u društvu promenile i da se ovogodišnja Nedelja ponosa organizuje u atmosferi bez straha i velikih tenzija.

Članovi organizacionog odbora rekli su na konferenciji za novinare da, posle godina odbijanja i zabrana, očekuju da ovogodišnja šetnja, u nedelju 18. septembra, od Slavije do trga Republike bude uspešna, te da ne postoji bojazan da će biti zabranjena.

Nedelju ponosa svečano je otvorio presecanjem vrpce reditelj Stevan Filipović, koji je podsetio na prvu Paradu ponosa 2001. godine, kada je grupa ljudi skupila hrabrost da prošeta ulicama, a dočekana je pesnicama i kamenicama.

Filipović je ocenio da je od tada napravljen najvažniji korak, a to je da LGBT zajednica nije sama, nego ima podršku brojnih građana koji su prepoznali borbu za univerzalne vrednosti.

Govoreći o iskoraku koji je napravljen, organizatori su naveli da su LGBT zajednica i Nedelja ponosa ove godine došli do tačke kada su u fokusu problemi LGBT zajednice i rešenja koja traže da država ispuni.

"Put do ove tačke je bio dug, zabrane nisu bile potrebne, ali je bilo potrebno da povećamo vidljivost i ukažemo na probleme LGBT zajednice, a to su nasilje i diskriminacija", rekao je član organizacionog odbora Goran Miletić na otvaranju Nedelje ponosa, kojem su prisustvovali brojni gosti, među kojima i ambasadori Velike Britanje, Danske, Italije i Holandije ambasadori, kao i zamenica zaštitinika građana Gordana Stevanović.

Prema Miletićevim rečima, ove godine nije bilo pitanje da li će predstavnike Organizacionog odbora primiti neko od ministara, nego šta će se na tim sastancima pričati i kako primeniti rešenja za probleme.

"To je ogroman iskorak", ocenio je Miletić, navodeći i održavanje zajedničke sednice skupštinskih Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Odbora za evropske integracije na kojoj su doneti zaključci koji su narednog dana počeli da se primenjuju, te jednoglasnost na sastanku u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu o potvrdi o bračnom stanju i zakonu o rodnom identitetu.

"Očekujem da će povodom toga nešto biti urađeno", dodao je Miletić, navodeći da napade na pripadnike LGBT zajednice treba tretirati kao zločin iz mržnje, te da se parlament obavezao da će doneti deklaraciju protiv homofobije.

Član Organizacionog odbora Boban Stojanović kaže da godinama traje borba da Prajd bude mesto razumevanja, poštovanja, mesto za učenje i sticanje znanja, ističući da poštovanje ljudskih prava mora biti suštinsko, a ne formalno.

"U istoriju smo upisali novo poglavlje - pobedu u ratu koji smo dobili na miran i nenasilan način", rekao je Stojanović i naveo da Parada nije tačka konflikta, nego tačka kreativne misli i ideje, ali tačka koja do skoro nije postojala.

Kada je reč o šetnji, zasad nema informacija o bilo kakvim desničarskim okupljanjima u nedelju, ali organizatori upozoravaju da se još ne može isključiti takva mogućnost.

Govoreći o atmosferi u društvu pred Prajd, članica Organizacionog odbora Anita Mitić rekla je da je ove godine znatno drugačija atmosfera, te da se promenila i državna politika prema Paradi ponosa.

Mitić navodi da se više ne oseća velika tenzija iako su, navodi, pripadnici LGBT zajednice i dalje na meti napada, navodeći nedavni napad na Bobana Stojanovića.

Govoreći o šetnji u nedelju od Slavije do Trga Republike, Mitić kaže da će biti četiri ulaza na Prajd - kod Pravnog fakulteta, kod Zelenog venca, na trgu Slavija kod Beogradske ulice, i kod Generalštaba, na uglu Kneza Miloša i Nemanjine ulice.

Kako su rekli organizatori, tokom brojnih događaja u okviru Nedelje ponosa biće otvorene mnoge teme, te će se na jednoj od konferencija razgovarati o vršnjačkom nasilju.

Najavljeno je i da će Prajd uključiti u akciju "Poštuj život" u okviru koje će biti prikupljan novac za lečenje Marija Jurišića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи