Vučić: Dualno obrazovanje najvažnija tema za budućnost

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je na skupu "Mladi i nezaposlenost" da je dualno obrazovanje za budućnost Srbije najvažnija tema, i dodao da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se broj programa za dualno obrazovanje sa 14 podigne na 70.

Vučić je ukazao da u programima dualnog obrazovanja uglavnom sarađuju strane firme, a da domaće retko sagledavaju svoje potrebe i prave planove za narednih 5, 10, 20 godina.

"I dalje imamo kratkoročno i, u najboljem slučaju, srednjoročno sagledavanje planova", uključujući i potrebe za kadrovima određenih profila i sposobnosti", rekao je Vučić na stručnom skupu "Mladi i nezaposlenost – kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede".

Premijer je ukazao da moramo da promenimo naše navike i shvatimo da dok učimo moramo da počnemo i da radimo, ali i da oni koji rade moraju celog života da uče.

"Dualno obrazovanje je neophodno zbog zapošljavanja, rasta BDP-a, životnog standarda, evropskih integracija, odnosno za sva najvažnija pitanja koja moramo da damo najbolje rezultate", rekao je Vučić.

Istakao je da je dualno obrazovanje važno za Srbiju jer se rast zasniva na rastu industrije, budući da se u industriji suočavaju sa ogromnim nedostatkom obrazovane radne snage, i to ne samo u IT sektoru, već nedostaju i varioci, mašinbravari, stolari...

"Devedesetih smo počeli da pričamo o tržištu, ali ga nikad nismo istinski želeli", primetio je Vučić na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Kako je naveo, danas malo ko u Srbiji razume dualno obrazovanje.

"Ovo su naši pionirski koraci koji će trajati godinama i decenijama, jer će biti potrebno vreme da nešto učinimo", rekao je Vučić.

Praksa pokazuje da zemlje sa dualnim obrazovanjem imaju stopu nezaposlenosti mladih ispod 10 odsto. Kod nas četvrtinu onih bez posla čine mlađi od 30 godina. 

"Mi smo uspeli da smanjimo stropu nezaposlenosti sa 26 na 16 odsto ali je problem među mladima - 62 odsto nema nikakvo radno iskustvo, a 150.000 niti se skoluje niti radi", napominje Vučić. 

Vučić je naveo da u Srbiji sada postoji 14 programa za dualno obrazovanje, a da je danas na sastanku sa Svetskom bankom dogovoreno da se taj broj podigne na 70 u narednom periodu.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, Vučić je rekao da je, sa izuzetkom Beogradskog univerziteta, koji se nalazi na Šangajskoj listi, kvalitet obrazovanja relativno nizak. 

"Osim što mi za sebe mislimo da smo visoko obrazovani, što nije istina, ali to teško prihvatamo", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da 92 odsto učenika nastavlja školovanje u sistemu srednjeg obrazovanja, dok, kad je reč o visokom obrazovanju, deo diploma stečen je, rekao je, ne uvek na legalan način, a ni kvalitet tako stečenog obrazovanja nije odgovarajući. 

Švajcarska ima najnižu stopu nezaposlenosti u svetu zahvaljujući dualnom obrazovanju, izjavio je ambasador Švajcarske Filip Gea.

Filip Gea je na konferenciji "Mladi i nezaposlenost, kako uspostaviti snažne veze obrazovnog sistema i privrede", u Privrednoj komori Srbije, rekao da sistem dualnog obrazovanja u Švajcarskoj ne treba prekopirati, već da ga treba biti prilagoditi potrebama Srbije.

Gea očekuje da će se u Srbiji u narednih pet godina otvoriti 8.000 novih radnih mesta, kroz programe koji će se sprovoditi u više različitih oblasti, kao što su industrija hrane, drvna industrija i metaloprerađivački sektor.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво