Dualno obrazovanje šansa za brže zaposlenje

Najavljujući nedelju koja je posvećena dualnom obrazovanju predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da je neophodno kvalitetno povezivanje obrazovnog i privrednog sistema.

Marko Čadež je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da je osnov za kvalitetan razvoj privrede da imamo u vidu koji su stručni kadrovi privredi potrebni, a da model dualnog obrazovanja tome doprinosi.

"Taj model prvi put uvodimo. Imamo podršku švajcarske, austrijske i nemačke vlade, ali nema modela koji možemo prekopirati", kaže Čadež.

Navodi da u pilot projektu dualnog obrazovanja učestvuje oko 50 kompanija, kao i da je ove godine 511 učenika upisalo razrede koji su obuhvaćeni tim projektom.

"Postoji interesovanje i privrede i školstva. Nije lako sprovesti model dualnog obrazovanja jer imamo oko 230 obrazovnih profila", smatra Čadež.

Ističe da je suština da se pilot projektom razvije sistematski odnos države i privrede, kao i komunikacija između onoga što je privredi potrebno i obrazovnog sistema.

"Posle prvih sastanaka sa ministrom prosvete video sam da je prioritet u ovom mandatu približavanje privrede i obrazovnog sistema", ukazao je Čadež.

Najavljujući osnivanje Poslovne akademije, Čadež je napomenuo da je menjanje obrazovnog sistema proces.

"Bitno je da krenemo u realizaciju Poslovne akademije kako bi ljudi koji su izgubili posao mogli da se prekvalifikuju u obrazovne profile sa kojima mogu da nađu radno mesto", naglašava Čadež.

Očekuje da će Poslovna akademija početi sa radom u martu sledeće godine.

Predsednik Privredne komore Srbije naveo je da će se nedelja dualnog obrazovanja obeležiti predavanjima, ali i promovisanjem takvog sistema obrazovanja kod roditelja i dece.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара