Život Roma i dalje prožet siromaštvom i predrasudama

Srbija je nedavno usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine, koja bi trebalo da doprinese daljem unapređenju stanja i njihovog socijalnoekonomskog položaja. Akcioni plan, koji će konkretizovati i operacionalizovati sprovođenje te Strategije, u završnoj je fazi. I dalje su prioriteti rešavanje pitanja stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja. Problemi su nepromenjeni.

Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma. Što je sredina siromašnija, to im je, kažu neki od vranjskih Roma, teže da se zaposle, da školuju decu.

"Ja ne radim, moja supruga ne radi, ni snaja ne radi, samo sin radi", kaže jedan od vranjskih Roma.

Njegov komšija ističe da kada idu kod doktora, "doživljavaju ih kao Indijance". Preglede im zakazuju tek za tri meseca.

Iako slične probleme imaju i mnogi drugi građani, upućeni tvrde da je za Rome mnogo teži put do njihovog rešenja. Taj put im država olakšava afirmativnim merama za upis u školu, na fakultet, za zapošljavanje, stanovanje.

"Brojne pritužbe stižu povereniku svih ovih godina i uglavnom se odnose na diskrimanaciju u oblasti rada i zapošljavanja, obrazovanja i ostvarivanja prava pred organima javne vlasti. Nekada jedan pojedinačni slučaj koji smo rešili, konkretno za jednu Romkinju koja se našla pred problemom, može da dovede do unapređenja i rešavanja brojnih problema koji su slični", objašnjava Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Neformalna naselja kojih je 583 u Srbiji, a najviše u glavnom gradu, predstavljaju veliki problem ne samo za njih, već i za njihove susede. Životne navike tamošnjih Roma dodatno komplikuju komšijske odnose.

"Mi imamo domicalna naselja koja su stara preko 100 godina i u kojima su sasvim drugačiji uslovi kada je u pitanju infrastruktura i kada je u pitanju filozofija života romske nacionalne zajednice. Smatram mali postotak od jedan odsto ne sme da bude reprezentativ za celu romsku zajednicu i da kroz to gledaju sve Rome", ističe Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta Roma.

U rešavanju brojnih problema, velike nade polažu se u mlade obrazovane Rome.

"Preko 5.000 dece upisano je na fakultet merama afirmativne akcije, obezbeđuju se i stipendije za srednjoškolce za 500 dece, zadnje dve godine dodatna sredstva za njihovo stipendiranje. Tu vidimo snagu, jednu novu energiju u mladim obrazovanim pripadnicima romske nacionalne manjine", smatra Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi 147.000 Roma. Na fakultete i visoke škole, od 2003. godine, upisano je više od 1.700 romskih studenata, a u srednje škole skoro 3.500 njih. Sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u prvih sedam meseci ove godine zaposlena su 1.752 Roma.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара