Po kojoj ceni ćemo piti vodu

U Srbiji bi do kraja godine trebalo da bude usvojena Strategija za upravljanje vodama do 2034. Predviđa ulaganje od čak 8,5 milijardi evra, ali i dostizanje ekonomske cene vode od 1,35 evra po metru kubnom. Jedan od načina da se to postigne je i poskupljenje vode, koje je prethodnih dana predložila Svetska banka. O upravljanju vodama u Srbiji govorilo se i na međunarodnoj konferenciji u SANU.

Bezbojni napitak po socijalnoj ceni, od pedeset do sto dinara u Srbiji košta kubni metar pijaće vode. To je zamerka Svetske banke. Savetuje poskupljenje zbog ocene da nema redovnog ulaganja u toj oblasti.

Cena vode, znatno niža nego u zemljama Evropske unije, motivisala ih je da Srbiji predlože kriterijume za poskupljenje.

"Da li će određena cena biti dovoljna da pokrije ekonomske troškove i troškove zaštite životne sredine? Da li će cena dovesti do efikasne upotrebe vode i da li će biti dovoljno novca za investiranje u toj oblasti?", upitao je Džejms Hant, konsultant o kriterijumima za određivanje cene vode.

Dok se predsednik države protivi poskupljenju, kaže da građani ni po ovoj ceni ne mogu da plaćaju obaveze redovno, upućeni računaju da je voda u proseku dva i po puta jeftinija nego što bi trebalo da košta. Uz to, tek svaki deseti grad prečišćava otpadnu vodu. Jedno od rešenja – da se struka i država dodatno udruže.

"To znači Ministarstvo poljoprivrede gde je, i zaštita životne sredine i uređenje vodnog režima – i jedno i drugo je tamo, onda iza toga da se povećaju njihovi kapaciteti, da država poveća naše kapacitete, preduzeća koja se time bave, to se radi ulaganjem u projekte", kaže Milan Dimkić sa Instituta "Jaroslav Černi".

Da bi se poboljšala situacija kad je reč o prečišćavanju vode i snabdevanju građana i privrede, u narednih 25 godina potrebno je uložiti 10 milijardi evra. Godišnje najmanje od 200 do 300 miliona evra. U Srbiji se godinama ulaže dvostruko manje.

"Republička direkcija za vode preuzela je korake na pripremi osnovnih planskih dokumenata, mislim na strategiju upravljanja vodama Srbije koja treba da posluži kao osnova za sprovođenje mera za oporavak čitavog sektora", kaže Nataša Milić iz Direkcije za vode.  

Voda iz gradskog vodovoda još je jeftinija od bilo koje flaširane. Dok će većina turista u zemljama trećeg sveta kupiti flaširanu vodu, malo kome će pasti na pamet da ona nije bezbedna za piće u svim zemljama Evrope. Mapa agencije "Sitibejz" može pomoći – u kojim zemljama ne morate da razmišljate o upotrebi vode sa česme, a u kojima bi trebalo da budete oprezni. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво