Podrška EU statističkom sistemu Srbije

Evropska unija će podržati jačanje statističkog sistema u Srbiji, kroz projekat vredan 3,5 miliona evra koji će biti sproveden u Republičkom zavodu za statistiku, najavljeno je na konferenciji u Beogradu.

Projekat "Jačanje statističkog sistema Srbije poboljšanjem metodologija i standarda koz primenu dobre prakse", počeo u aprilu ove godine, a trajaće do decembra 2017. godine. Realizuje ga konzorcijum koji predvodi nemačka kompanija "Gopa".

Rečeno je da je cilj projekta razvoj informaciono-komunikacionog sistema RZS-a, poboljšanje sistema nacionalnih računa u vezi sa izradom tabela ponude i upotrebe, kao i unapređenje postojećih i razvoj novih indikatora održivog razvoja i usklađivanje sa Evropskim statističkim sistemom.

Direktor Evrostata zadužen za kooperaciju u Evropskom statističkom sisitemu i međunarodnu saradnju Piter Everers istakao je da je početak projekta veoma važan za razvoj statističkog sistema u Srbiji i usklađivanje sa EU standardima.

Naveo je i da se statistika iz godine u godinu menja i da je treba raditi na unapređenju kvaliteta podataka, kao i da statistika treba da bude nepristrasna i nezavisna.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije Miladin Kovačević rekao je da je za uspešno funkcionisanje statističkog sistema u zemlji potrebna dobra saradnja svih institucija i ocenio da je ovaj projekat od velikog značaja za modernizaciju zvanične statistike.

"Statistički sistem mora biti ojačan kako bismo odgovorili na promene", rekao je Kovačević i dodao da je od velikog značaja i jačanje kadrovskih kapaciteta.

U okviru istog projekta EU je donacijom u vrednosti od oko 600.000 evra RZS-u obezbedila novu infrastrukturu Centra za obradu podataka, mrežnu infrastrukturu, servere, računare i ostalu opremu.

Kako je rečeno, donacija od velike važnosti kako za implementaciju projekta, tako i budući rad RZS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво