Stefanović: Srbija ne može sama da rešava migrantsku krizu

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da Srbija nije odgovorna za stvaranje migrantske krize i da to pitanje ne može sama da reši.

Stefanović je novinarima u Mladenovcu istakao da su počeli razgovori i da je već sada dogovoreno sa mađarskom policijom da uputi jedan kontigent svojih snaga sa termovizijskih kamera da dođu na našu granicu sa Bugarskom.

Sličan poziv upućen je i austrijskoj i francuskoj policiji, rekao je on i izrazio očekivanje da će te dodatne snage pomoći stabilizaciji i bezbednosti naših državnih granica.

"Naš zadatak je bio i jeste da pronalazimo modele kojima ćemo uspeti da sprečimo ilegalni prelazak granice i mi danas imamo angažovan veći broj pripadnika vojske i policije na državnoj granici sa Bugarskom i Makedonijom", rekao je Stefanović.

U cilju efikasnije kontrole državnih granica potrebno je još tehničkih sredstava, rekao je Stefanović i dodao da te tehničke mere mogu da pomognu rešenje problema, ali da je suštinsko rešenje odgovor Evrope - šta sa migrantima, koji ne dolaze iz ratno zahvaćenih područja već su ekonomski.

Ministar je istakao da je važno da Evropa kaže šta je plan za te ljude, kako ih integrisati, gde obezbediti novac za njihovu obuku, edukaciju, lečenje, učenje jezika.

Navodeći da je Srbija puno učinila za migrante, Stefanović je rekao da ne može da primi bezgranično veliki broj ljudi, niti da potroši bezgranično veliki novac.

"Mi kao država ćemo biti spremni da odgovorimo svakom izazovu i kao što smo i ove dve godine, iako su mnogi sumnjali, održali stabilnost i bezbednost, tako ćemo učiniti i u narednom periodu", poručio je Stefanović.

"Poštovaćemo vladu koju izabere hrvatski narod"

Osvrnuvši se na predstojeće izbore u Hrvatskoj, Stefanović je rekao da se Srbija ne bavi tim izborima i da će, kakvu god vladu hrvatski narod bude izabrao, Beograd to poštovati.

Stefanović je naglasio da je cilj Srbije da pokaže da hoće stabilnost i mir u regionu.

"Hoćemo da razmišljamo o tome šta je ekonomski razvoj Srbije, kako da pojačamo ekonomski rast, kako da naše fabrike zapošljavaju više ljudi, kako da privlačimo više investitora", rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da će, ako to bude i fokus Hrvatske, to biti dobro za njih, a da će se Srbija truditi da se bori za svoje građane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се