Krijumčarski put migranata od Turske do Zapadne Evrope

Nastavljaju se akcije hapšenja krijumčara koji preko granice iz pravca juga i istoka, preko Srbije prevode grupe migranata na putu ka zapadnoj Evropi. Najviše pokušaja ilegalnog ulaska u našu zemlju i dalje je iz pravca Makedonije. Zajedničke snage vojske i granične policije pojačavaju obezbeđenje i kontrolu zaobilaznih puteva kojim se krijumčari kreću po dubini teritorije.

Privedeni migranti svedoče da su posle nekoliko neuspešnih pokušaja ulaska u Srbiju, tri dana proveli u kolibi pored pruge blizu Zaječara, čekajući dogovoreni prevoz. Ne kriju da su za uslugu prebacivanja od Avganistana do Nemačke unapred morali da plate pojedinačno između sedam i deset hiljada dolara.

Vršilac funkcije predsednika Osnovnog tužilaštva u Zaječaru Slaviša Dimitrijević kaže da sve uglavnom potiče iz Turske, iz Istanbula i jednog kvarta gde se kao na pijaci dogovara i plaća. "Turski krijumčari stupaju u kontakt potom sa bugarskim, bugarski sa našim i taj lanac tako ide do zapadne Evrope", dodaje Dimitrijević.

Ljiljana Bojković iz Zaječara godinama radi kao prevodilac sa persijskog jezika. Kaže da su svedočenja migranata o višemesečnom putovanju vrlo slična.

Kažu da ne vide nikakvu budućnost tamo gde je rat, da ne mogu da se školuju u takvim uslovima, niti da pronađu posao, navodi Bojkovićeva.

U okolini Preševa glavni put za krijumčarenje vode ljudi iz susedne Makedonije. Preko makedonskog sela Lojane i širokog Miratovačkog polja, Miratovca i dalje ka severu. Iz susedne Bugarske vode dva puta, jedan preko Vrške Čuke drugi kod Dimitrovgrada.

Za krivično delo krijumčarenje ljudi, za koje je zaprećena kazna do deset godina zatvora, u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu ove godine je dvostruko više predmeta nego lane.

Predsednik Osnovnog suda u Dimitrovgradu Branislav Lukić kaže da se odbrana osumnjičenih uglavnom zasniva na tome da oni nisu bili svesni težine dela u trenutku izvršenja. "Ne bih rekao da je to baš tako jer se radi o osobama koje odlično znaju kuda treba da se kreću i šta treba da rade", napominje Lukić.

Prema rečima komandanta Zajedničkih snaga na granici sa Makedonijom Milana Jojića, jedan krijumčar organizuje grupu u Makedoniji, drugi migrante prebacuje preko granice, a treći ih prevozi u dubinu teritorije i tako se smanjuje mogućnost da im se uđe u trag.

U zaplenjenim automobilima krijumčara često se nalazilo i po dvadeset migranata iz različitih država.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи